Druhý den po větrné bouři zůstalo bez proudu ještě 4400 jihočeských domácností

12. únor 2020 06:40

Tisíce domácností na jihu Čech řešily problém s výpadkem elektřiny. Kvůli silnému větru nešel proud už druhý den ani na samotách v Holičkách u Třeboně. Na vedení vysokého napětí tam popadaly stromy. Stržené byly nejen dráty, jedna z borovic spadla i přímo na transformátor.

„Ten strom padl na dráty, zbořil novou centrálu, zablýsklo se, zahřmělo a byla tma. S tím nic nenaděláte, jsou horší věci. Hlavně, že nám to nespadlo na chalupu,“ popisovala paní Šuláková. Její rodina výpadek elektřiny dočasně nahradila vypůjčenou naftovou elektrocentrálou.

Venkovské stavení se nachází na samotě zvané U Kohoutů v Holičkách u Třeboně. Po úzké lesní cestě sem dorazila i parta energetiků, kteří se snažili poruchu opravit. „Od rána na tom pracujeme, začali jsme demontážemi, je třeba odstranit tu starou trafostanici, pokácet stromy z vedení,“ vysvětloval technik Václav Skůpa.

Vítr vyvrátil mnoho stromů. Ty, které poslední poryvy vydržely, mohou ale znamenat další nebezpečí v budoucnu. „Ty zůstávají a uvidí se, jak to dopadne při další kalamitě, nemůžeme porazit celý les,“ dodal Václav Skůpa.

Energetici museli vyměnit i jeden zlomený sloup. „Musíme postavit nový, všechno namontovat zpátky, napnout vedení, zapojit kabely a postupně pustit všechno znovu. Když stále fouká, hrozí další pád stromů, musíme dávat pozor na všechno, také se hůř pracuje na plošině,“ připomněl technik.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související