Po vichřici se na některých místech lidé museli obejít bez elektřiny i déle než 24 hodin

11. únor 2020 14:02

Větrná bouře Sabine zasáhla téměř všechny části republiky. Některá místa se kvůli kalamitě potýkala s výpadky elektřiny, které trvaly i více než 24 hodin. V jižních Čechách energetici v úterý dál odklízejí větve a popadané stromy z elektrického vedení.

Bez proudu se na dlouhou dobu ocitl například Rychnov nad Malší, místní část Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku.

Obyvatelka Vlasta Petrová v bytě na náměstí zatápí v kamnech. „Elektřina nejde od včerejška od rána, je tu zima, protože normálně využíváme přímotopy. Ještě štěstí, že máme krbová kamna. Máme i plynový vařič, tak se všechno dělá na něm, ale obáváme se, že budeme muset vyhodit věci z ledničky a mrazáku,“ popisuje.

Do bytu za ní přišla dcera Michaela. „Máme doma zimu a máme malé dítě, takže jsme šli k mámě, která může zatopit v kamnech,“ vysvětluje.

Čtěte také

V místních bytových jednotkách jsou elektrické přímotopy prakticky všude. Ještě o něco hůře je na tom obyvatelka Petra. „Nemůžeme vařit, protože sporák je elektrický, kafe si neuděláme, koupat se nemůžeme, protože máme bojler, takže se neohřívá voda. Na zahradě nám to strhlo střechu, bude se muset dělat nová,“ vypráví.

V nedalekém Dolním Dvořišti silný vítr kromě popadaných stromů napáchal i další škody. „Přímo v obci to utrhlo kus střechy na školce. Tu jsme víceméně díky hasičům zachránili a dostali zpět, je tam škoda, která by neměla přesáhnout 200 tisíc,“ uvádí starosta Ivan Kůta.

Přes 24 hodin byly bez proudu i další oblasti na Českokrumlovsku, dlouhý výpadek postihl například Rožmberk nad Vltavou. Meteorologové prodloužili výstrahu před silným větrem až do středečního podvečera.

Spustit audio

Související