Doslova ‚rodinná‘ hudební škola. Takovou mají ve Vimperku

9. květen 2019

Základní umělecká škola ve Vimperku si letos připomene sedmdesát let svého trvání a po celou dobu je spjatá s rodinou nynějšího ředitele Pavla Vališe.

Někdejší žák, hráč na zobcovou flétnu, klarinet a saxofon později vystudoval hru na fagot a dnes zastává funkci ředitele ZUŠ ve Vimperku.

„Před těmi sedmdesáti lety tu byla první učitelka klavíru, moje prababička. Na konci sedmdesátých let nastoupila moje maminka, učí hru na flétnu. V roce 1999 jsem nastoupil já, tři roky po mně můj bratr,“ říká ředitel Pavel Vališ.

Tím ale výčet nekončí. „Později jsem si vzal dceru pana učitele Staňka, i on se tak stal mým příbuzným. Před pár lety jsem zaměstnal i manželku, tak je nás tady dost,“ usmál se.

Kvalitní dechové oddělení

Základní uměleckou školu ve Vimperku proslavilo a proslavuje kvalitní dechové oddělení v čele s velkým žákovským orchestrem.

„Orchestr založil pan učitel Petr Staněk v roce 1991, já tam coby desetiletý hrál na činely. Stálo to obrovské úsilí, kdy z třicetičlenného souboru nadšenců a hlavně velikého nadšení pana učitele vzniklo opravdu kvalitní těleso. Od roku 1997, mohu říci trochu neskromně, se orchestr dostal na špičku mládežnických dechových orchestrů v České republice.“

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka