Do národního investičního plánu Budějovice prosadily stavbu nového divadla i otáčivého hlediště

27. prosinec 2019 08:08

Národní investiční plán na roky 2020 až 2050 počítá na jihu Čech s investicemi 277 miliard korun. České Budějovice by mohly získat až tři miliardy na stavbu nového divadla a také otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Stavba divadla v krajském městě ale podle náměstka primátora Juraje Thomy nezačne dřív než za pět let. „V příštím roce budeme teprve vyhlašovat soutěž na podobu toho domu. Soutěž bude trvat určitě rok, pak bude projekt, takže opravdu není reálné začít se stavbou dřív než v roce 2024 nebo 2025,“ vysvětlil.

Čtěte také

Radní Českých Budějovic už odsouhlasili změnu územního plánu v lokalitě Mariánského náměstí, která umožní stavbu budovy Jihočeského divadla a Jihočeské filharmonie. Svůj souhlas musí připojit ještě zastupitelstvo města.

Změny územního plánu zastupitelé projednají na svém únorovém zasedání. „Jediná dramatická změna, která je ale změnou papírovou, spočívá v tom, že se ruší předpokládaní propojení, které šlo z Baarovy ulice kolem policie do Haškovy ulice. Tam územní plán předpokládal vytvoření nové komunikační osy průrazem nemovitostmi u Mariánských kasáren,“ vysvětlil náměstek.

O osudu českokrumlovské točny politici dál jednají. Teď jsou podle Juraje Thomy na stole tři varianty. Dvě počítají s tím, že otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě, třetí navrhuje přesun do Kvítkova dvora. Jeho odkup ale stát odmítl. 

Spustit audio

Související