Do kostelů se vrací věřící. Po uvolnění opatření proti koronaviru může být na mši sto lidí

14. květen 2020 16:01

Minulý týden mohlo být v kostelech maximálně patnáct lidí, teď už sto. Podle kněží je nárůst věřících znatelný. Vše se díky příznivému vývoji pandemie koronaviru pomalu vrací do běžného stavu.

Dveře katedrály svatého Mikuláše v Českých Budějovicích už jsou otevřené pro všechny. Bezpečnostně-hygienická pravidla ale platí dál, například místo podání ruky na sebe věřící jen pokynou hlavou.

„Jsme rádi, že jsme zase spolu,“ říká českobudějovický kněz Bohuslav Richter. Na mši od pondělí může být sto lidí, věřící se tak vrací ke společným bohoslužbám do kostelů.

Do katedrály přišla například paní Marie. „Lidé se drželi dál od sebe, každý seděl v jedné lavici, pan farář ještě upozorňoval, aby i přijímání dodržovali rozestupy. Všechno bylo v pohodě,“ popisuje. Účastníci mše také musí mít roušky a při pozdravení pokoje si nepodávají ruce.

Čtěte také

Ještě v minulém týdnu se podle kněze Vojtěcha Blažka kvůli strachu často v kostele nesešlo ani povolených patnáct lidí. „Bylo možné pozorovat určitou obezřetnost vůči sobě navzájem, někdy podezřívavost, možná přílišnou opatrnost,“ vypráví.

Teď se ale věřící začínají pomalu vracet. „Mám radost, že v souvislosti s rozvolňováním vládních opatření zároveň mizí určitý strach, který byl mezi lidmi. Dalo se to pozorovat v celé společnosti a díky rozvolňování to padá. Vracíme se do běžných kolejí, myslím, že je to vidět na obyčejných setkáních, kdy se lidé rádi vidí,“ dodává.

Trochu jinak než obvykle musí stále pracovat kostelník Jiří Míchal. „Týká se to třeba mytí rukou, které je součástí liturgie a vždycky bylo chápáno spíše symbolicky. Dneska používáme větší nádobu a více vody, aby to skutečně přispělo v této době. Navíc používáme dezinfekci,“ vysvětluje. Ministranti také nechodí k lidem s miskou, která má zachytit hostii, kdyby náhodou upadla.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související