Kadeřníci se snaží dohnat nucenou dvouměsíční pauzu, mnozí budou pracovat i o víkendu

14. květen 2020 10:02

Stříhat, fénovat a mýt vlasy s rouškou a štítem nepřetržitě několik hodin je velmi náročné. Každý den to zažívají kadeřníci a kadeřnice, kteří po uvolnění opatření proti šíření koronaviru znovu otevřeli provozovny. V obtížných pracovních podmínkách se někteří budou věnovat zákazníkům i o víkendu.

Českobudějovická kadeřnice Jitka Svobodová by teď mohla přijmout ještě jednu zaměstnankyni, která by vyřizovala jenom telefonáty a objednávky. V současnosti má plné ruce práce. „Od pondělka, co jsme otevřeli, máme provoz od sedmi hodin ráno do devíti večer a je úplně plno na tři týdny dopředu,“ říká.

Mezi prvními přišla do salonu Soňa Nováková. „Jsem ráda, že jsem se sem dostala hned po uvolnění vládních opatření, protože moje vlasy už potřebují určitě nějakou údržbu a sama doma jsem se bála na ně něco dát,“ komentuje.

Kadeřnice musí po každém zákazníkovi otřít pracovní pomůcky, křeslo i mycí box dezinfekcí. Povinné je nošení ochranného štítu a roušky na obličeji.

Čtěte také

„Dýcháme pořád dokola ten samý vzduch, což hodně unavuje a vysiluje. Štít odráží roušku v plexisklu, takže musíme hodně zaostřovat očima. Po celodenní práci je únava opravdu znát,“ popisuje Jitka Svobodová.

I když salon prodloužil otevírací dobu, denně kadeřnice ostříhají a nabarví méně zákaznic. „Musely jsme čas rozvrhnout tak, aby se tu nepřekrývaly klientky. Dodržujeme dvoumetrové odstupy, takže na směně nemůžeme být všechny čtyři, protože prostor není tak velký,“ vysvětluje kadeřnice.

Přestože se Jitka Svobodová cítí velmi unavená, víkend volný mít nebude. „Musím jít práce, abych stihla pokrýt poptávky mých klientů,“ potvrzuje. A vzhledem k tomu, že zákazníci neustále volají, vypadá to, že tento pracovní víkend nebude zdaleka jediný.

Spustit audio

Související