Do haly v Blatné, kde se objevila ptačí chřipka, se kachny vrátí zřejmě až na konci února

30. leden 2017

Hala velkochovu kachen v Blatné, kde minulý týden veterináři kvůli ptačí chřipce utratili 6500 ptáků, teď zeje prázdnotou. Společnost Blatenská ryba stále sčítá škody a řeší, kam umístí nově vylíhnutá kachňata. U dalších jatečních ani chovných kachen veterináři nákazu ptačí chřipkou nepotvrdili.

„Tento týden budeme vyklízet podestýlku, která se musí ošetřit desinfekčními prostředky. Až bude vyklizená, tak budeme dezinfikovat halu,“ říká jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha.

Utracené kachny měla firma dodat na porážku společnosti Vodňanská drůbež. „Ta dodávka měla být pro nás, nicméně v tom celkovém objemu drůbeže, kterou zpracováváme, je to relativně malý zlomek,“ uvádí mluvčí společnosti Vodňanská drůbež Karel Hanzelka.

Blatenská ryba teď sčítá škody a rozhodně bude od státu žádat kompenzaci. „S odškodněním musíme počkat, až vyčíslíme naše škody na jatečních kachnách. Potom počkáme na faktury od kafilérky a za desinfekce. Až to všechno dáme dohromady, můžeme uplatnit škodu na státu,“ potvrzuje Jiří Bláha.

Další škody zřejmě vzniknou Blatenské rybě i na kachňatech, která se právě vylíhla a měla být do postižené haly umístěna. Je jich sedm tisíc. „Protože hala se může naskladnit nejdříve tři týdny po závěrečné desinfekci, asi budeme žádat o spolupráci státní veterinární správu, aby se vyjádřila k tomu, jak máme kachňata udržet, popřípadě je nějakým humánním způsobem zlikvidovat,“ vysvětluje vedoucí střediska chovu kachen Karel Nusl.

V okolí velkochovu začalo kontrolní sčítání ptáků. „O nařízení informujeme městským rozhlasem, na webových stránkách a dobrovolní hasiči, úředníci města, městští strážníci obchází občany a sčítají drůbež,“ říká starostka Blatné Kateřina Malečková. Ptáky musí sečíst a Krajské veterinární správě nahlásit do pondělního večera.

Ptačí chřipka - preventivní opatření v malochovech
autor: hoch
Spustit audio