Do důchodu po sedmdesátce?

4. červenec 2011

Mezi nejsledovanější změny v první etapě důchodové reformy patří zvyšování věku odchodu do důchodu. Připravili jsme proto cyklus názorů a příběhů lidí, kteří vykonávají různé profese, jsou různého věku a stejně tak různě si dokáží či nedokáží představit, že by svou práci měli či mohli vykonávat ještě ve vysokém věku.

1.díl: Redaktorka Jitka Cibulová Vokatá se v prvním díle cyklu vypravila za českobudějovickým veterinářem, pětašedesátiletým Jiřím Šebkem. I přesto, že už je v důchodovém věku, stále ještě pracuje.

2.díl: Marcela Macková z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, kde pracuje jako národopisec, odpovídá na otázku: Umíte si představit, že budete svou práci vykonávat do třiasedmdesáti let?

3. díl: Řidič záchranné služby tvrdí, že v téhle profesi se do důchodu setrvávat nebude.

4. díl: Tentokrát je hostem bývalý strojní technik, který před pár dny oslavil 73 třetí narozeniny. V důchodu je téměř třináct let a redaktorka Mária Pfeiferová s ním hovořila o jeho původní profesi, i názoru na návrh nové důchodové reformy, která je těsně před schválením. Právě s ohledem na svůj věk dokáže posoudit, zda návrh důchodové reformy, který počítá právě s hranicí 73 let jako důchodovým věkem pro nově narozené děti, je nejen správný, ale také reálný.

5. díl: Koláž názorů ministra Jaromíra Drábka, jenž spoléhá, že lidé za padesát pět let budou i v sedmdesáti fit pro plné pracovní nasazení, sociologa Pavla Rusého, který tvrdí, že Češi se pod tlakem potřeby zajištění na stáří přestanou množit, poznatků skutečného pracujícího sedmdesátníka i nadčasové pracovně motivační písně Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

6. díl: Hostem je nyní primář Evropské oční kliniky, jednačtyřicetiletý oční lékař Vladimír Chodura. Redaktorka Mária Pfeiferová se ho zeptala, zda si umí představit výkon své profese v 70 letech a jak moc je náročná profese očního lékaře.

7. díl: Názor na možnost vykonávat své tři profese - zemědělkyně, masérka a průvodkyně - ve vysokém věku tentokrát Lucii Hochmanové sdělila Hana Langová.

8. díl: Mojmír Skokánek je původní profesí chemik. Práce v laboratoři ho ale přivedla k výpočetní technice a v osmdesátých letech se proto začal věnovat profesně počítačům. S nástupem internetu se začal živit jako správce počítačových sítí. Setkal se s ním redaktor Filip Černý, který se ho v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou zeptal, jestli se takováto technická práce v dynamicky se rozvíjejícím oboru dá vykonávat až do vysokého věku.

9. díl: Seriál o důchodové reformě nám nyní poodhalí oblast řízení. Lucie Hochmanová mluvila s Petrem Dvořákem, neuvolněným starostou obce Kamenný Malíkov a také ředitelem Národního muzea fotografie v Jindřichově Hradci Miloslavem Paulíkem. A vy si nyní můžete poslechnout, jak vidí možnosti na výkon právě jejich řídící funkce ve věku 75 let.

10. díl: Pětatřicetiletý Marek Belík pracuje jako kuchař ve školní jídelně Střední a jazykové škole ve Volyni. Je to kuchař každým coulem, redaktor Filip Černý ho zastihl nad obrovským kotlem hrachové polévky, kterou o prázdninách vaří dětem na prázdninách na Šumavě. Na svém kontě má i soutěžní kuchařský úspěch - a právě na něj se ho Filip Černý zeptal.

11. díl: Náš seriál vám teď přináší pohled do další z profesí. Tentokrát si popovídáme s osmatřicetiletým mužem, jehož práce závisí na dobrých nápadech, svižnosti a práci s počítačem. Osmatřicetiletý grafik si jen těžko představí, že by zvládal v sedmdesáti letech plnit stejné normy, jako jeho mladší kolegové.

12. díl: O nové důchodové reformě se hodně mluví právě v souvislosti s věkovou hranicí odchodu do důchodu. V letošním roce narozené děti by podle nového zákona odcházely do důchodu v téměř 73 letech. Hostem našeho seriálu je třiačtyřicetiletý řidič autobusu. Redaktorka Mária Pfeiferová s ním mluvila o náročnosti jeho profese a zeptala se ho zda si umí představit výkon své profese v sedmdesáti letech.

13. díl: Notářská práce je práce úřednická, ale to neznamená, že není náročná. Má rozhodně výhodu v tom, že na rozdíl od některých profesí dělnických, nemusíte při jeho vykonávání vynakládat velkou fyzickou námahu. Zato paměť, která mnohým seniorům neslouží tak, jak by si představovali, musí být v dobré kondici. Je tedy možné i v sedmdesáti být notářem na plný úvazek? Jitka Cibulová Vokatá hledala odpověď na tuto otázku u českobudějovické notářky Evy Ivicové Brejchové.

14. díl: Málokdo si umí představit, že by svou profesi mohl vykonávat v sedmdesáti letech. V našem seriálu mapujeme jednotlivé profese a snažíme se zjistit, jak moc jsou fyzicky a psychicky náročné. Hostem redaktorky Márii Pfeiferové je jednačtyřicetiletý ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Petr Šot.

15. díl: Nad připravovanou změnou důchodové reformy, podle které bychom měli jít do důchodu kolem 70 let, kroutí hlavou nejeden z nás. Mnozí si totiž nedovedou představit, že by svoje zaměstnání mohli vykonávat v tak vysokém věku. Přesně to tvrdí i rybáři z povolání. Jitka Cibulová Vokatá si ověřila, že stejný názor mají v tomto směru jak starší, tak i mladší příslušníci cechu rybářského. V dalším dílu našeho prázdninového seriálu nejdříve dala slovo třiašedesátiletému Jaroslavu Šípkovi ze Sedlice, který z Blatenské ryby před rokem odešel na zasloužený odpočinek.

16. díl: Nyní se v našem seriálu o důchodové reformě podíváme na práci tajemníka Jihočeské župy Sokolské. Tu vykonává pětačtyřicetiletý Radim Kvitský z Jindřichova Hradce. Co jeho práce obnáší a zda si dovede představit, že ji vykonává ještě v pokročilém věku, se zeptala redaktorka Lucie Hochmanová.

17. díl: Nová důchodová reforma je velmi diskutované téma posledních týdnů. Sporným bodem je věková hranice odchodu do důchodu. V našem seriálu se snažíme zjistit, jak moc jsou jednotlivé profese náročné a zda si jejich jednotliví představitelé dovedou představit sami sebe v pracovním procesu ve věku 70 let. Hostem redaktorky Márii Pfeiferové je pětačtyřicetiletá hospodská Zuzana Dlouhá.

18. díl: Prázdninový seriál „Do důchodu po sedmdesátce?" tímto dílem končí. Snažili jsme se zmapovat názory lidí různých profesí, různého věku i různých zkušeností na novou důchodovou reformu. Zajímalo nás, jak reálný je pro ně odchod do důchodu v sedmdesáti letech právě v jejich profesi. Posledním hostem Márii Pfeiferové je třiadvacetiletý student a zároveň začínající sklenář Lukáš Durek.

Do důchodu po sedmdesátce? - student a sklář (18. díl)

Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Filip Černý , Eva Kadlčáková , hoch , Ivan Studený , Romana Kostohryzová , pfr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka