Do Čimelic na Písecku se Karel Schwarzenberg vracel jako domů, vzpomínali místní při bohoslužbě

16. listopad 2023 08:32

Bohoslužbou si lidé v Čimelicích na Písecku připomněli bývalého ministra zahraničí a hradního kancléře Karla Schwarzenberga. Zemřel 11. listopadu ve věku 85 let. K Čimelicím měl blízký vztah. Strávil tam své dětství a do roku 1948 žil s rodinou na nedalekém zámku Orlík.

Mši svatou v čimelickém kostele vedl farář František Ludvík Hemala. „Pro mnoho lidí znamená hodně, že Karel Schwarzenberg rád Čimelice vzpomínal, rád se sem vracel, když byla možnost,“ řekl.

Bohoslužba k uctění památky Karla Schwarzenberga v Čimelicích na Písecku

Kondolenční knihu přišel podepsat Daniel Špička. „Mě sem Jeho Jasnost přivedla před 25 lety na zámek. Naposledy jsem ho viděl před několika měsíci, to už byl bohužel na vozíčku. Říkal jsem mu, že asi v Čimelicích už budu končit. To jsem ještě nevěděl, že dojde takhle brzo k tomu konci,“ vyprávěl.

Na Karla Schwarzenberga vzpomínal i Václav Mastný. „Karel to tady měl jako domov. Když sem přijel, lidé ho uvítali, ale on vždycky povídal: Já sem nejedu na návštěvu, já sem jedu domů,“ zmínil.

„Já jsem o tři roky starší, než byl Karel. Oni žili za války na zámku. My jsme jako malí za tím dvorem jezdili na sáňkách a kníže s kněžnou a jejich tři děti tam někdy chodili k nám a klouzali se po botách,“ vzpomínala Marie Mastná.

Pohřeb Karla Schwarzenberga se uskuteční v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince.

Spustit audio

Související