Do chladicích věží elektrárny se mohli podívat lidé v Temelíně. Zájem o prohlídky byl mimořádný

26. červenec 2021 06:49

Stáli uvnitř 155 metrů vysoké chladicí věže a poznali celý areál jaderné elektrárny. Den otevřených dveří v Temelíně přilákal stovky lidí. Kvůli koronavirovým omezením se letos mohli zájemci po areálu pohybovat jen v autobusu, i tak byl zájem o prohlídky rekordní.

Objednaní návštěvníci se podívali i do prázdné chladicí věže Jaderné elektrárny Temelín. „Největší průměr je 131 metrů, takže se sem s přehledem vejde českobudějovické náměstí nebo jedno fotbalové hřiště,“ připomínala průvodkyně Jana Provodová.

Na prohlídku dorazila například Marie Klímová z Písku s manželem. „Byli jsme tu poprvé, pracuje tu náš zeť, tak nás to všechno zajímalo,“ vysvětlila.

Podle administrátorky temelínského infocentra Hany Marečkové byl letošní zájem o exkurze mimořádný. „Za 48 hodin byla vyčerpána kapacita na prohlídky. Obsadili jsme devět autobusů po 32 osobách. Jsou to lidé, kteří se chtějí podívat do vnitřku chladicích věží, jezdí z celé republiky a někteří jezdí i opakovaně,“ uvedla.

Tradiční den otevřených dveří se konal kvůli koronaviru až po dvou letech. „Museli jsme ochránit personál a letos jsme akci uspořádali pouze s tou podmínkou, že dodržíme všechna přísná nařízení a naprosto striktně oddělíme provozní personál od návštěvníků. Proto jedeme do areálu autobusem a vystupujeme až u chladicích věží, kde žádný kontakt s pracovníky není,“ vysvětlila.

Dne otevřených dveří se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který naznačil možnosti dostavby Temelína. Podle něj se další dva bloky začnou stavět během 40. let po dokončení Dukovan. Jaderná elektrárna Temelín jede v současnosti v letním režimu, až do konce prázdnin je plánovaně odstavený druhý blok.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související