Dny evropského dědictví návštěvníky zavedou i do běžně nepřístupných prostor

6. září 2019 14:09

Navštívit památky, které jsou jindy nepřístupné, mohou lidé při Dnech evropského dědictví. Na mimořádnou prohlídku se můžou zájemci vypravit třeba do jindřichohradeckého kostela svatého Jakuba. Jindy uzavřené hradní sklepení prozkoumají v Nových Hradech, na Landštejně a Zvíkově.

Při Dnech evropského dědictví o víkendu 7. a 8. září chystají pořadatelé také doprovodné akce. Ve Zlaté Koruně je přednáška o cisterciáckých mniších, na Kratochvíli pouť.

Tradičně bohatý program nabízí Český Krumlov. „Začínáme v sobotu v klášterech Český Krumlov, kde bude přednáška a diskuze na téma proměny ambitu,“ říká manažer kultury města Filip Putschögl.

Čtěte také

Další část programu začíná v půl jedné na zastávce Špičák, odkud vyrazí autobus k blízkým církevním památkám. „Letos máme na programu exkurzi s názvem Církevní trojúhelník pod Kletí. Pojedeme navštívit tři významné kostely v okolí, konkrétně kostely v Boleticích, Chvalšinách a Kájově,“ vyjmenovává Filip Putschögl s tím, že pokud by pro některé zájemce nezbylo místo, můžou se mezi jednotlivými kostely přepravovat vlastními prostředky.

V sobotu 7. září v osm hodin večer pak v Českém Krumlově vystoupí divadelní soubor z Hořic na Šumavě. „Na nádvoří prelatury se uskuteční divadelní představení hořických pašijových her. Myslím, že v tom krásném prostoru to bude jedinečný zážitek,“ dodává Filip Putschögl.

Na neděli připravilo město prohlídku měšťanského domu u radnice, kde můžou návštěvníci obdivovat hřebínkové klenby nebo pozdně gotický krov. Mezi 10. a 18. hodinou bude pro veřejnost otevřený poutní areál na Křížové hoře s vystaveným nově odlitým zvonem.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související