Dlouho chystanou stavbu obchvatu Srubce u Českých Budějovic stále zdržuje odpor několika obyvatel

10. srpen 2023 08:53

Desítky let příprav stavby obchvatu Srubce u Českých Budějovic nejsou u konce. Někteří obyvatelé při procesu územního rozhodnutí napadli stavební úřad Jihočeského kraje z podjatosti. Situaci tak musí posoudit ministerstvo pro místní rozvoj, a to může celý projekt výrazně zdržet. Původní plán hejtmanství počítal s tím, že stavební povolení na přeložku získá v příštím roce.

„Chtěli jsme v obci umístit radary, tak jsme si udělali studii a týden jsme tady měřili rychlost vozidel. Za tu dobu bylo patnáct tisíc přestupků,“ popisuje starostka Srubce Lenka Malá dopravní situaci na ulici Ledenická, která prochází středem obce.

Námitku na podjatost podle ní podalo šest obyvatel. V obci jich trvale žijí skoro tři tisíce. „Je to velmi smutné. Příprava je rozjetá, projekty jsou hotové a nemůžeme pokračovat,“ komentuje.

Za nešťastnou situaci považuje i jihočeský hejtman Martin Kuba. Kraj teď totiž přípravu investice za miliardu korun nemá ve svých rukou. „V téhle chvíli bude ministerstvo místního rozvoje rozhodovat o tom, jestli dál můžeme pokračovat v přípravě té stavby na našem stavebním úřadu, nebo bychom to museli předávat na nějaký jiný úřad, což by samozřejmě proces prodloužilo. Stavební úřad je součástí státní správy a hejtman, nebo kdokoli z politiků s ním nemá vůbec nic společného,“ říká.

Čtěte také

Jednu ze stěžovatelek se Český rozhlas pokusil telefonicky kontaktovat, bohužel bezúspěšně.

Naopak třeba obyvatelka Srubce Šárka Macháčková už dříve v rozhovoru uvedla, že obchvat vítá. „V ranních hodinách, kdy většina lidí odjíždí do práce a odváží děti do škol, je prakticky nemožné tady přejít silnici. Cesta do města trvá klidně i hodinu, není to výjimka, takže přijít někam na čas je docela oříšek. Všichni se těšíme na to, že pokud se tady hne stavba obchvatu, tak se dopravní situaci výrazně uleví,“ zmínila.

Dobrou zprávou pro místní naopak je, že ještě do konce letošního roku kraj dokončí spojnici Ledenické s budoucí dálnicí D3 a takzvanou Zanádražní komunikací. To by podle hejtmana Martina Kuby mělo ulevit například přetíženému provozu kolem vlakového nádraží u viaduktu.

Spustit audio

Související