Dlouhé fronty na úřadech. Kvůli povinným datovým schránkám ruší lidé živnostenská oprávnění

17. únor 2023 12:11

Stovky lidí ruší živnostenská oprávnění. Nechtějí mít datové schránky, které stát od 1. ledna povinně zřizuje všem podnikatelům. Jihočeské úřady v těchto dnech proto zažívají nápor. Míří tam hlavně senioři, kteří ukončují podnikání.

Na českobudějovický magistrát přišel zrušit živnostenské oprávnění například pan Jaroslav, který v minulosti jako vedlejší činnost provozoval zámečnictví. „Už to pětadvacet let nedělám, jsem v důchodu. Syn sem zavolal, ale říkal, že stejně musím jít živnost zrušit, i když je pozastavená,“ komentuje.

Ve frontě na chodbě odboru obecního živnostenského úřadu čekal i osmdesátiletý Josef Cvach. „Mám to pozastavené a chci to už ukončit. Jednou jsem živnost obnovoval, ale teď už podnikat nebudu,“ říká.

Úředníci v Českých Budějovicích evidují velký zájem už zhruba dva a půl měsíce. „Nápor na pracovnice registrace živností je obrovský. Musíme to zvládat, nemáme jinou možnost. V době covidu byla na našem odboru zavedena příjmová okénka a velice se nám to osvědčilo. Střídají se tam kolegyně po dvou, po třech hodinách a mohou klientovi maximálně vyjít vstříc,“ popisuje vedoucí odboru Zdeňka Jeřábková.

Jen v únoru zrušilo v Českých Budějovicích živnost 525 podnikatelů. „Od prvního ledna k nám přišlo zrušit živnostenská oprávnění 706 podnikatelů, což je strašně moc oproti celému roku 2022, kdy jsme na vlastní žádost zrušili 950 živností,“ uvádí Zdeňka Jeřábková.

Čtěte také

Mezi žadateli podle ní převažují lidé v důchodovém věku. „Živnosti se ohlašovaly v 90. letech a lidi i zapomněli, že vlastně živnost mají. Teď dostali oznámení o uložení zásilky z ministerstva vnitra do datové schránky a uvědomili si, že jejich živnost funguje, ono se to totiž vztahuje i na ty přerušené,“ vysvětluje.

Podobná situace je i na ostatních živnostenských úřadech v Jihočeském kraji. Třeba v Českém Krumlově rušilo minulý týden živnostenské oprávnění sedmdesát lidí.

„Živnostenský úřad vydal od začátku letošního roku už 250 rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění na žádost podnikatele. Pro srovnání, za celý loňský rok to bylo 284 rozhodnutí. Naprostá většina současných žadatelů argumentuje tím, že nechce mít datovou schránku,“ doplňuje mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.

Od začátku roku 2023 stát povinně zřizuje všem podnikajícím fyzickým a vybraným právnickým osobám datovou schránku pro komunikaci se státními úřady, pokud ještě nebyla zřízena. Týká to i podnikatelů, kteří mají živnost přerušenou či pozastavenou v rámci sankčního řízení. Po ukončení podnikání je datová schránka znepřístupněná. Bude ale existovat ještě tři roky, než úplně zanikne.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související