Deštná a okolní obce se složí na provoz lékárny. Měsíčně přispějí dvaceti tisíci

21. červenec 2019 11:04

Deštná na Jindřichohradecku a některé okolní obce se složí na dotaci na provoz lékárny. Do konce roku ji budou měsíčně podporovat částkou dvacet tisíc korun.

„Zájem lidí o lékárnu kopíruje ordinační hodiny lékařky. Více než tři čtvrtiny léků, které vydáme, jsou vázány na lékařský předpis, zbytek je volný prodej,“ vypočítává lékárník Pavel Šimánek. Marže na léky na předpis ale podle majitelky lékárny Vladimíry Holubcové klesají, a přestože nájem obci je minimální, výdělky přestávají na provoz lékárny stačit. „Přibývají nám povinnosti jako například ověřování pravosti léčiv. To je náročné na software a jeho provoz a tím náklady rostou,“ vysvětluje majitelka lékárny Vladimíra Holubcová.

V nemocnicích chybí dětské sestry, univerzita proto otevírá nový obor Pediatrické ošetřovatelství

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol.

Zájemcům o studium oboru dětská sestra se otevírá snadnější cesta na Jihočeské univerzitě.

Starosta obce Deštná David Šašek se proto sešel s právníky, aby mu poradili, jak je možné podpořit soukromého podnikatele. „Bylo nám potvrzeno, že ve veřejném zájmu je to možné formou dotace,“ říká starosta. S tím se obrátil na okolní obce, z nichž lidé dojíždějí do Deštné za lékaři, zda by na provoz lékárny nepřispěly. Světce, Březina i Drunče už příspěvek na provoz lékárny do konce letošního roku přislíbily. Naopak Vícemil dotaci odmítla.

Dotace na provoz vesnických lékáren nabízí stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Letos jich Všeobecná zdravotní pojišťovna rozdělila 58, z toho 7 podpořených lékáren je v Jihočeském kraji. Celkem se o peníze na provoz ucházelo 113 provozoven.

Lékárna v Deštné dostane dotaci, aby mohla dále poskytovat svoje služby

Podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého Všeobecná zdravotní pojišťovna počítá s podobným modelem podpory lékáren v hůře dostupných oblastech i příští rok. Přesné podmínky ale ještě nestanovila. O dotaci na provoz lékárny v Deštné je připravená požádat i její majitelka Vladimíra Holubcová.

Spustit audio

Související