Desítky Jihočechů si přivydělávají v Rakousku fotbalem

Čeští fotbalisté z nižších soutěží si ze sportu udělali dobře placeného koníčka. V rakouských příhraničních oblastech je najdete v téměř každém menším klubu.

Oproti Česku tu i v nižší soutěži dostanou zaplaceno a vyplatí se jim dojíždět i sto kilometrů několikrát týdně. Povinné mají tréninky a zápasy.

Jan Tůma z Borovan, povoláním IT specialista, nastupuje už pátým rokem za rakouský Hoheneich. Hraje s mnohem slabším týmem, než za jaký nastupoval v Čechách. Netají se tím, že hlavní motivací jsou pro něj peníze. „V Čechách jsem působil poměrně dlouho v úrovni divize, v týmech Roudné nebo Třeboň, ale když přišla nabídka z Rakouska, kde jsou finance úplně o něčem jiném, kývl jsem na ni,“ říká.

Kvalita rakouského fotbalu je podle něj nižší, a právě proto kluby platí české hráče, aby ji zvýšili. „Pro rakouské hráče jsme určitě konkurencí, ale zároveň musí uznat, že přinášíme tu kvalitu a respektují nás. Ale samozřejmě když se jim podaří legrácka na náš účet, baví se tím třeba i týden,“ komentuje Jan Tůma.

V nejnižší rakouské soutěži si podle něj fotbalista může vydělat od 150 do 500 euro měsíčně. Ve vyšších soutěžích pak až 1500 euro měsíčně.

Spoluhráč René Breit hraje s Janem Tůmou už tři roky a mít Čechy v týmu je podle něj výhoda. „V každém případě. Středové pozice máme vždy obsazené Čechy, máme dlouho českého brankáře, další je v útoku a další v obraně. Ano, jsou to dobří hráči a cenově dostupní, v Rakousku není lehké zaplatit tým a čeští hráči jsou trochu levnější,“ říká.

autor: pfr
Spustit audio