David Crosby stál u zrodu dvou velmi slavných kapel, ale také podléhal drogám

29. leden 2023

Letošní osmnáctý leden přinesl smutnou zprávu. Ve věku 81 odešel na věčnost David Crosby, výrazná osobnost amerického folku rocku, zakládající člen velmi slavných kapel Byrds a Crosby, Stills, Nash and Young, ale také člověk žijící dost neúhledný život.

David Van Cortlandt Crosby se narodil 14. srpna roku 1941 v kalifornském Los Angeles. Jeho otec byl hollywodský kameraman dokonce oceněný Oscarem. Po tom, co vychodil základní a střední školu, vystřídal několik vysokých škol, avšak neklidná povaha mu nedovolila pobýt někde dlouho. A opustil David Crosby též divadelní studia na Santa Barbara City College, aby se mohl věnovat hudbě.

Zpočátku se věnoval folku, ale v roce 1964 se seznámil s mladými pány Jimem Rogerem McGuinnem a Genem Clarkem, kteří vystupovali pod jménem Jet Sets. Crosby se k nim připojil, jako bubeník Michael Clarke a později také mandolinista a baskytarista Chris Hillman. David Crosby hrál do té doby na baskytaru, a tak se mohl přesunut na post doprovodného kytaristy. V roce 1964 natočili tito muzikanti zkušebních snímky dílem pod názvem Jet Sets, dílem již pod slavným jménem Byrds. Tyto nahrávky představují vlastně zrod folk-rocku.

Pod Světly ramp se dotkneme působení Davida Crosby ve velmi důležité kapela šedesátých let Byrds a později ve slavném seskupení čtyř výrazných individualit Crosby, Stills, Nash and Young, ale také jeho sólových desek.

Samozřejmě nelze pominout některé rysy zvláštní impulsivní povahy muže s mrožím knírem a po celý život dlouhými vlasy - Davida Crosbyho, jehož život ovlivnila závislost na drogách, kvůli níž  měl velké problémy s policií a zákonem. A jeho stáří provázely velké zdravotní problémy včetně infarktů, vážného onemocnění jater i cukrovky. Ovšem marihuany se vzdát nechtěl.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio