Další klíčová stavba u Budějovic. Vodohospodáři budují nový přivaděč surové vody z římovské přehrady

11. květen 2023 11:37

Klíčový přivaděč vody z přehrady Římov do úpravny Plav na Českobudějovicku po čtyřiceti letech dosluhuje. Vodohospodáři proto začali stavět nový přímo vedle toho stávajícího. První část přes šest a půl kilometru dlouhého potrubí vzniká na jižním okraji obce Plav u řeky Malše. Cílem investice je zajistit vyšší bezpečnost dodávek pitné vody pro většinu Jihočeského kraje.

„Probíhají přípravné práce, aby se zhruba v polovině roku mohly pokládat trubky na novém přivaděči mezi úpravnou vody a portálem Plav, což je zaústění do štoly, která vede skrz skálu směr Doudleby,“ popisuje Michal Miček, provozní ředitel Jihočeského vodárenského svazu.

Nový přivaděč je podle něj konstruován tak, aby byl maximálně bezpečný. „Trubka jde ze štoly pod řeku Malši a pod řekou bude procházet až na druhou stranu. Průměrně protéká touto trubkou 550 litrů, ale dimenzovaná je samozřejmě na větší výkon, maximum dosahuje až čtyř tisíc vteřinových litrů,“ říká Michal Miček.

Stavba nového přivaděče surové vody z přehrady Římov, na snímku část u obce Plav

První etapa, tedy potrubí o délce skoro 1300 metrů, by měla být hotová příští rok v létě. Druhá etapa už za skalní štolou naváže v katastru obce Doudleby. Na rozdíl od stávajícího potrubí tam to nové povede mimo zástavbu.

Výměna přivaděče je klíčovým infrastrukturním projektem pro celý kraj. „Kdyby byl tento řad nějakým způsobem narušen, samozřejmě máme náhradní zdroje, ale ty jsou jenom krizové. Ty by asi nebyly dostatečné pro dlouhodobou produkci vody, takže na tom závisí chod celé vodárenské soustavy. Ta zásobí téměř 400 tisíc obyvatel Jihočeského kraje,“ připomíná ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

Nejnáročnější pak bude poslední úsek o délce přibližně 3,7 kilometru. Povede od Doudleb do římovské přehrady a vyjde na zhruba 460 milionů korun. Vodohospodáři ho chtějí začít stavět v roce 2025.

Spustit audio

Související