Silnice mezi Včelnou a Českými Budějovicemi už je průjezdná, teď ale řidiči nemohou na železniční přejezd

4. květen 2023 15:12

Jedna uzavírka ve Včelné u Českých Budějovic skončila a hned začala další. Silnice vedoucí do obce je po skoro tříměsíčním omezení spojeným s výstavbou Jižní tangenty opět průjezdná, kvůli rozsáhlé opravě ale Správa železnic uzavřela přejezd mezi Včelnou a Boršovem. Až do konce května tudy nebudou moct projít ani chodci.

Železniční přejezd u vlakové zastávky Včelná obsadila těžká technika. Na jedné straně končí Včelná a hned za kolejemi začíná Boršov nad Vltavou. Na silnici I/3 se tak lidé ze Včelné dostanou pouze po objížďce.

„Je to určitě komplikace, zvlášť pro ty, kdo potřebují jezdit na tu hlavní silnici. Také pro naše školáky, kteří jezdí do boršovské školy, ale těm jsme nechali zřídit autobus, který je ráno odveze a odpoledne přiveze,“ popisuje starostka Včelné Miroslava Stránská.

Nově je naopak otevřená cyklostezka vedoucí z českobudějovické čtvrti Rožnov až na Včelnou. Její výstavbu si obec vyžádala jako kompenzaci za komplikace spojené s výstavbou Jižní tangenty. „Pro nás je obrovský přínos ta cyklolávka, díky které se cyklisté úplně vyhnou hlavní silnici a pojedou bezpečně až do Budějovic,“ potvrzuje Miroslava Stránská.

Jako objížďka pro auta do 3,5 tuny slouží opravená silnice, která vede z nového kruhového objezdu pod Včelnou směrem k nádraží v Boršově nad Vltavou.

Českobudějovický dopravní podnik kvůli uzavírce vypravuje dočasnou autobusovou linku číslo 37. „Musí se vystoupit na náměstí v Boršově a tam přesedat na linku 37, která by vždycky měla čekat. Mělo by se to zvládnout a myslím, že se to prostě musí udělat,“ říká boršovský starosta Jan Zeman.

Čtěte také

Uzavírka přejezdu také vyžaduje kompletní výluku na železniční trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště.

Přejezd je ve špatném technickém stavu a už jednou se jeho oprava odložila. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy rekonstrukce vyjde na 12 milionů korun. „Přejezd se rozšíří, a to o samostatný chodník oddělený od vozovky, bude zabezpečený výstražníky se závorami. Dále bude vybudovaný nový bezbariérový chodník k vnějšímu nástupišti u výpravní budovy,“ upřesňuje.

Uzavřená je teď také část Jižní tangenty mezi kruhovými objezdy u Plané a pod Včelnou. Jezdit tudy smí pouze městská hromadná doprava. „Je to proto, že v průběhu výstavby se tam navozily velké části zemin, a ty se teď musí odvozit ven. Budou se odvážet po téhle cestě, takže tam vlastně pořád budou z polí najíždět náklaďáky plné zeminy a není možné do toho pustit dopravu,“ vysvětluje jihočeský hejtman Martin Kuba.

První etapu Jižní tangenty vedoucí z Plané k dálnici D3 u Roudného chce Jihočeský kraj otevřít v druhé polovině června.

Spustit audio

Související