Dačicko se mění v krajinu bez lesa. Lidé mají strach a zastupitelé tlačí na vládu

25. červenec 2019 15:40

Těžba kůrovcového dřeva na Dačicku bude proti loňskému roku dvojnásobná. Obyvatelé regionu se bojí, že se krajina postupně změní v poušť. Stát proto vyzívají k větší podpoře obnovy lesů.

Z regionu mizí tisíce metrů krychlových kůrovcového dřeva. Nahradit je novými stromky ale není jednoduché. Majitelům lesů totiž po vytěžení dřeva napadeného kůrovcem často na obnovu nezbývají peníze.

V první polovině letošního roku vytěžily Dačice ve svých lesích stejné množství kůrovcového dřeva, jako za celý loňský rok. I přesto, že při likvidaci kůrovcové kalamity mají povolené nechat stromy, které už jsou suché a brouk z nich takzvaně vylétl, nechat v lese stát a likvidovat stromy čerstvě napadené, postup brouka se nedaří zastavit. A tak bude kácení napadených stromů dál pokračovat.

Lidé mají strach

Do konce roku město očekává, že vytěží 22 tisíc metrů krychlových kůrovcového dřeva. V dačických lesích tvoří smrky zhruba 60 % stromů a ty zřejmě do několika let z regionu zcela zmizí.

Kůrovec ve dřevu (ilustrační foto)

Obyvatelé regionu se bojí, že by se jejich sousedství mohlo během několika let změnit v poušť. Krajina zbavená stromů je totiž mnohem náchylnější na vysychání i erozi. Například Lesy města Dačice už změnily složení nově vysazovaných dřevin. Smrk do krajiny taky vracejí, ale netvoří více než 60 procent nových stromů. V lesích se tak začínají objevovat i třešně ptačí, javor klen, dub letní i zimní, buk nebo douglaska.

Jako podnik spravující městské lesy, mají i vlastní školku, ze které alespoň část sazenic na obnovu lesa používají. I tak ale mají problém prodat vytěžené dřevo, a když porovnají zisky z prodeje a náklady na obnovu lesa, dostávají se do ztráty. Ještě větší problém to představuje pro drobné vlastníky lesů.

Ministerstvo zemědělství chce dotaci 2,5 miliardy

Dačice proto znovu apelovaly na vládu, aby se situaci zabývala, „Ministerstvo předložilo vládě k projednání návrh dotačního programu, který by dorovnával nepříznivou cenu jehličnatého dřeva z nahodilých těžeb na úroveň, která majitelům lesů zajistí dostatek prostředků na výsadbu nových lesních porostů, péči o ně i na odbornou správu lesa,“ sdělil tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Určených na to bude pravděpodobně 2,5 miliardy korun. Teď se čeká na schválení Evropskou komisí.

Majitelé lesů musí po kůrovci vysadit nové stromy. Na oplocení ale chybí peníze

Vlastimil Pekárek má sedm hektarů lesa. Kůrovcová kalamita zaměstnává celou jeho rodinu

Na Dačicku pokračuje likvidace kůrovcové kalamity, majitelé souběžně připravují i obnovu lesů. Na výsadbu a hlavně ochranu mladých stromků ale chybí peníze. Vytěžené dřevo se nedaří prodat.

Ministerstvo taky připravuje informační video k ochraně lesa proti kůrovci nebo vyplácení dotací na výsadbu ne jen jednou, ale dvakrát ročně. Aby vlastníci lesů mohli peníze efektivněji využít a nemuseli čekat na jejich proplacení jednou za rok. Ministerstvo připravuje taky aktualizaci opatření obecné povahy, které zjednoduší přenos sadebního materiálu mezi jednotlivými lesy v rámci České republiky a to už letos na podzim a na jaře.

Spustit audio

Související