Čtvrtina zmrzlin, které prošly kontrolou, je hygienicky závadných

15. červenec 2019 08:10

Jihočeští hygienici našli i letos v některých vzorcích zmrzlin větší počet bakterií. Potvrdilo se to při pravidelných letních kontrolách. Letos jich už provedli jedenatřicet.

Celkem osm vzorků nevyhovělo hygienickým limitům kvůli nadměrnému počtu bakterií, které se běžně nacházejí v lidském těle. „Při nedostatečné hygieně ale mohou potravinu kontaminovat a u spotřebitelů způsobit zažívací potíže,“ vysvětluje hygienička Dagmar Smitková.

K nejčastějším prohřeškům prodejců patří, že na kornoutky sahají, nemají dostatečné zařízení na mytí rukou, čisté oblečení, upravené vlasy a čisté nehty. Hygienici ovšem nekontrolují jen osobní, ale také provozní hygienu.

Jihočeští hygienici letos zaznamenali téměř devadesát případů onemocnění způsobených klíšťaty

Klíšťata v přírodě většinou lezou v trávě

Výskyt onemocnění přenášených klíšťaty na jihu Čech je letos vyšší než loni. Většinou se jedná o lymeskou boreliózu.

„Do té patří sanitace stroje, úklid v provozovně a manipulace s kleštěmi. Ty mají být uloženy v čisté vodě, která musí být vyměňována. A s kornoutky se musí manipulovat jako s potravinou,“ dodává Smitková.

Rozhodně bychom si podle hygieniků nikdy neměli kupovat zmrzlinu, která teče. Dobrou vizitkou není ani to, když se v jednom druhu zmrzliny nacházejí stopy jiných druhů. Důležité je taky chránit tuto pochoutku nějakým krytem, aby nedošlo k přenosu nežádoucích nečistot.

Za překročení požadovaných hygienických limitů zatím prodejci zaplatili pokuty v celkové výši osm tisíc korun.

Spustit audio

Související