Countryová party s řadou evergreenů a špičkových (nejen) nashvillských muzikantů

16. květen 2022

V malé countryové instrumentální kolekci jsme nejdříve maličko zaostřili na výborného a vyhledávaného studiového kytaristu Gradyho Martina, rodáka z Chapell Hill v Tennessee.

Už v patnácti Thomas Grady Martin pravidelně vystupoval v programu jedné rozhlasové stanice v Nashville a za dva roky pořídil své první nahrávky. Postupem času a věku se Grady prosadil mezi naprostou špičku nashvillských instrumentalistů a během své kariéry natáčel ve studiu s takovými hvězdami, jako byli Elvis Presley, Buddy Holly, Johnny Cash, Bing Crosby, Patsy Cline a řada dalších.

Jeho kytaru lze slyšet z takových superhitů jako El Paso od Martyho Robbinse, Oh, Pretty Woman od Roye Orbisona nebo The Battle of New Orleans s Johnnym Hortonem.

Sám Grady Martin založil s příchodem padesátých let minulého století vlastní, podle názvu pětičlennou kapelu The Slew Foot Five, s níž nahrál řadu posluchačsky vstřícných alb s úpravami evergreenů uchu lahodících. Jejich aranžmá je ponejvíce postaveno na jemném zvuku kytary se zřetelnou rolí saxofonu.

V pořadu zaznějí od Gradyho Martina a jeho kapely instrumentální úpravy evergreenů Heartaches, Tennessee Waltz nebo Red River Valley. Ovšem místo v ponejvíce countryových Vlídných tónech budou mít také legendární kapela Buckaroos s kytaristou a houslistou Donem Richem, virtuózní hráč na steelkytaru Speedy West a také nashvillský hvězdný kytarista Chet Atkins.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související