Chtěla přizvat svoje děti do kuchyně. Tak s nimi napsala kuchařku

10. únor 2016

Kuchařku s názvem Vaříme s dětmi pro děti napsala dvojnásobná maminka Petra Novotná. Knihu vydalo nakladatelství Smart Press. Autorka se do sepisování receptů pustila proto, že jí na trhu něco podobného chybělo.

„Chtěla jsem přizvat svoje děti do kuchyně, a když jsem šla do knihkupectví, tak jsem nenašla žádnou knížku, která by mi pomohla vařit s dětmi. Všechno bylo o tom, jak vařit pro děti, ale ne jak je zapojit a vzdělávat v kuchyni,“ vysvětluje.

Vzdělávat děti v kuchyni přitom podle ní není nic těžkého. „Bavíte se s nimi o surovinách, vysvětlíte, co je zdravé, jak něco roste, proč těsto kyne. Témat je strašně moc a děti se pak samy ptají, a to otevírá spoustu dalších cest,“ říká Petra Novotná.

Na obálce kuchařky je vyobrazená její dcera Linda jako princezna a syn Vojta jako čertík. „To abychom ukázali, že na začátku to není jednoduché, že je potřeba trpělivost. Menší děti jsou v kuchyni opravdu trochu ďáblíci, ale já si myslím, že když to vydržíme, věnujeme jim čas, tak nám to oplatí. Začne se jim dařit, zvládnou první jednoduchá jídla a pak najednou zjistíme, že v kuchyni dokáží cokoliv v podstatě samy,“ komentuje Petra Novotná.


Lodičky z brambor
Suroviny:
6 až 8 větších brambor
150 gramů šunky
jedno vejce
2 lžíce kukuřice
150 gramů oblíbeného sýra
stroužek česneku, sůl pepř
Brambory uvařte. Po vychladnutí je rozpulte a vydlabejte. Vydlabaný bramborový vnitřek smíchejte s ostatními ingrediencemi. Směsí naplňte vydlabanou polovinu brambory a dejte do trouby zapéct.

V kuchařce nabízí například recept na domácí müsli tyčinky, které mohou nahradit kupované sladkosti. „Tím, že děti mají možnost si to samy připravit, mnohem víc jim chutná. A především do takových müsli tyčinek dáte jenom to, co chcete, co máte rádi, co je zdravé,“ dodává.

Aktuálním hitem v její domácnosti jsou pohankové banánové palačinky. Dětem podle jejích slov velice chutnají, jsou zdravější a pohanková mouka se do tohoto sladkého jídla skvěle hodí.

„Dále jsou u nás velice oblíbené špagety s rajčatovou omáčkou, ale já se snažím jídla hodně střídat. Chci, aby to bylo pestré a aby děti měly hodně zeleniny. To považuji za základ,“ říká Petra Novotná.

Kuchařka je rozdělená do jedenácti kapitol, věnují se například domácímu pečivu, snídaním nebo jídlu na výlety. Petře Novotné při přípravě pomáhaly obě děti. „Snažila jsem se propojit práci s dětmi a ta kniha je, myslím, pěknou ukázkou, že to jde. Recepty jsem ladila s dětmi, aby odsouhlasily, že to opravdu v kuchařce může být. Dcera Linda pak nakreslila obrázky k jednotlivým kapitolám,“ popisuje.

Kuchařku s názvem Vaříme s dětmi pro děti napsala dvojnásobná maminka Petra Novotná
Spustit audio