Chodníky i spolkový dům chtějí místní části Jindřichova Hradce. Město ale nemůže vyhovět všem

20. srpen 2024 11:08

Děbolín, Dolní Radouň nebo třeba Políkno byly dřív samostatnými vesnicemi, teď se jedná o místní části Jindřichova Hradce. Mají sice své zvolené zástupce, takzvané osadní výbory, ale rozhoduje o nich město, pod které spadají. Nyní představitelé osadních výborů posílají starostovi Jindřichova Hradce své požadavky do rozpočtu na příští rok.

„Většinou všichni chceme vybudovat chodníky, zlepšit vzhled té vesnice. Vesměs máme všichni stejné  požadavky,“ shrnuje svou zkušenost s potřebami místních částí Květa Šteflíčková, předsedkyně osadního výboru v Děbolíně.

„Já musím být pokorný, protože do naší místní části se v průběhu minulých let investovaly značné prostředky. Jsou tam vidět a lidé jsou, myslím, spokojení,“ říká Radek Hrubý, předseda osadního výboru druhé největší místní části Radouňka. Letos bude žádat o rekonstrukci dvou ulic.

Obyvatelé Děbolína zopakují nesplněné požadavky z předchozích let. „Vybudování spolkového domu, to máme na prvním místě. Dále chodníky pro jedinou cestu na školní autobus, ten úsek je docela nebezpečný, o tyto chodníky žádáme opakovaně,“ vyjmenovává Květa Šteflíčková.

Podobnou zkušenost mají i v Dolní Radouni. „Nejvíc nás pálí takové ty větší investice, například chodník, který stále ještě nemáme hotový. Je to opravdu běh na dlouhou trať, poslední etapa se táhne už od roku 2016,“ shrnuje předsedkyně osadního výboru Marcela Bočková.

Čtěte také

Z Dolní Radouně přichází každoročně požadavků víc. „Některé jsou hodně finančně náročné, někde se může objevit nějaká dotace, takže dáváme víc požadavků, aby město mělo na výběr. Ne vždy se to splní, ale letos se například podařily dvě věci,“ dodává Marcela Bočková.

Jindřichův Hradec má celkem devět místních částí, město proto nedokáže vyhovět všem. „U Horního Žďáru a Políkna bylo hodně důležité, že požadovali vybudování splaškové kanalizace. V místní části Buk budujeme víceúčelové centrum. A postupně se postupuje dál, zohledňuje se, jestli bylo do dané místní části investováno větší množství prostředků,“ popisuje starosta Michal Kozár z hnutí ANO, kandidující v krajských volbách.

Další možnost získat peníze z městské kasy mají místní části díky participativnímu rozpočtu. Předsedové osadních výbprů jsou také pravidelně zváni na radu města, kde mohou své požadavky prezentovat.

Spustit audio

Související