Dva chátrající objekty v centru Jindřichova Hradce chce město přeměnit na moderní bytové domy

15. březen 2024 11:31

Bydlet moderně a přitom uprostřed města. Jde to vůbec dohromady? Patří moderní budovy do historické zástavby? V Jindřichově Hradci je téma aktuální v souvislosti s plánovanou výstavbou nového bydlení v centru.

„My jsme naše města hodně rozvolnili do krajiny, což mělo za následek třeba to, že jsme začali plýtvat územím, kde je často například orná půda,“ vysvětluje městský architekt Jindřichova Hradce Lukáš Soukup.

Pro vznik nových míst k bydlení proto vytipoval několik nevyužitých a chátrajících budov v blízkosti centra. Jedním z nich jsou Dukelská kasárna a sousední areál bývalého sběrného dvora. „Historicky je to bývalý zemanský dvorec. V tuto chvíli je tu k dispozici jen několik málo bytů, ale v konceptu, který jsem připravil, by bylo docíleno asi sedmdesáti bytů,“ popisuje.

Další vhodný objekt je v Nežárecké ulici. Do historického centra odsud člověk dojde za pár minut pěšky. Budova patří městu, zatím ale chátrá. „Objekt má koncepci s vnitřním a zadním dvorem, což je v podstatě ideální stav, kdy se dá udělat klidné bydlení i v rušnější části města,“ komentuje Lukáš Soukup.

Pro inspiraci, jak může vypadat kvalitní bydlení v centru města, vyrazilo vedení Jindřichova Hradce s městským architektem hned na několik míst. „Domluvil návštěvu Litomyšle, vzal nás do Vídně, inspirovali jsme se v různých městech,“ potvrzuje starosta Michal Kozár.

Čtěte také

Oba vytipované objekty považuje městský architekt za příležitost k vytvoření nového bydlení. „Myslím si, že jak kasárna, tak dům v Nežárecké ulici přesně splňují podmínky pro nějaký moderní vstup, který by obohatil centrum Jindřichova Hradce,“ dodává.

Lidé mohli přijít diskutovat o budoucnosti bydlení v Jindřichově Hradci i na veřejné projednání. „Zájem byl poměrně velký, pak jsme to zveřejňovali i na webových stránkách města,“ doplňuje starosta.

První vlaštovkou by podle něj měla být Dukelská kasárna. „Teď jsme poptali developery, ať předloží návrh řešení v souladu s podmínkami, které máme. Ty kladou velký důraz na veřejný prostor, protože cílem je získat nikoliv jenom kvantitu, ale právě kvalitu,“ uvádí. Do výběrového řízení se zájemci můžou hlásit do 30. dubna, návrhy bude hodnotit odborná porota.

Spustit audio

Související