Rozhledna na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce bude opět přístupná. Město ji nechává opravit

20. březen 2024 08:09

Rozhledna na Rýdově kopci u Děbolína, místní části Jindřichova Hradce, je v péči dělníků. Krátce po jejím otevření v roce 2015 se objevily problémy s kvalitou nátěru, do rozhledny zatékalo. Nakonec musela radnice vyhlídku uzavřít a zahájila několikaletý soudní spor se zhotovitelem. V letošní turistické sezoně se na rozhlednu vrátí návštěvníci.

„Lidé se tu objevovali, protože rozhledna je v okolí vyhlášená. Chodili se dívat, v jakém je stavu, chtěli využít výhled na Jindřichův Hradec a okolí,“ popisuje Květa Šteflíčková, předsedkyně osadního výboru v Děbolíně.

Vedení Jindřichova Hradce stálo před rozhodnutím, jestli rozhlednu na Rýdově kopci zboří, nebo opraví. „Náklady na zboření a opravu se pohybovaly zhruba ve stejných částkách. Do rozhledny zatékalo, tudíž začalo nahnívat dřevo, v některých spojích se také objevovala vlhkost, a proto se hledalo řešení, aby se tyto nedostatky odstranily,“ říká starosta Michal Kozár.

Špatný technický stav rozhledny potvrzuje stavbyvedoucí z firmy Vertigo Písek Petr Šindelář. „Některé dřevěné prvky jsou uhnilé, časem odešel nátěr, takže se znovu natírá lazurou. V betonových částech nefungovalo odvodnění, takže zatékalo do betonové podlahy,“ uvádí.

Čtěte také

Předtím, než mohli stavaři zahájit nutné úpravy, které částečně změní i vzhled stavby, museli radní vyřešit autorská práva k rozhledně. „Dohodli jsme se s původním architektem, který rozhlednu navrhoval. Převedl na město autorská práva, tudíž jsme už mohli udělat i změny, které bychom v minulosti udělat nemohli,“ vysvětuje starosta.

Změny by měly rozhledně zajistit delší životnost. „Prodlouží se okapy, aby voda odtékala dál od stavby, rovněž se vymění některé typy dřevěných prvků za vhodnější materiál, technicky jinak se vyřeší spoje, dojde i k zaplechování některých částí. Při běžné údržbě by díky tomu měla být prodloužena životnost celé stavby,“ upřesňuje Michal Kozár.

Opravy rozhledny na Rýdově kopci u Děbolína začaly v listopadu. Postup stavebních prací podle Petra Šindeláře ovlivňují klimatické podmínky, například se dřevem je totiž možné pracovat jen při určité vlhkosti vzduchu. Hotovo by mělo být v květnu.

Spustit audio

Související