Chci vaši páteř vzít a pomocí cviků a lan ji srovnat

20. březen 2023

Spirální stabilizaci, která zbavuje bolesti, zvyšuje efektivitu pohybu a navíc zkrášluje tělo, představuje terapeut Jakub Dvořák. Průměrný vek jeho klientů je 65 let.

Jakub Dvořák je sportovec svými výkony, prací i vzděláním. Věnuje se triatlonu a své zkušenosti ze sportu předává klientům českobudějovického BMS centra. Mimo jiné vede i běžce, a to závodní i rekreační. Kromě práce kondičního trenéra dělá i výživového poradce, terapeuta, preventistu a lektora takzvané spirální stabilizace. 

„Spirální stabilizace je terapeutický systém, který nám pomáhá odstraňovat vadné držení těla a špatné pohybové vzorce, jež si v průběhu života vytváříme,“ říká terapeut. Stejně tak pomáhá s řešením akutních i chronických bolestivých stavů. Zlepšuje fyzickou připravenost a v neposlední řadě optický dojem z našeho těla.

Český vynález

„Metodu vymyslel Čech, doktor Richard Smíšek. Lidé ji mohou znát i pod názvem SM systém, který později dr. Smíšek upravil a přejmenoval na spirální stabilizaci,“ vysvětluje Jakub Dvořák. Jak vyplývá z názvu, cílem je stabilizovat páteř a zlepšit držení i používání všeho, co s ní souvisí.

„Já vždycky říkám klentům, chci vaši páteř vzít a pomocí různých cviků a pozic, které utvoříme za pomoci lan, ji srovnat do původní polohy. Protože ve chvíli, kdy páteř stojí a funguje správně, tedy je pevná a flexibilní, může fungovat správně - tudíž bezbolestně - i celé soukolí, které je na ni v rámci opěrné soustavy navázáno,“ objasňuje trenér.

Člověk tedy díky spirální stabilizaci i prokoukne. „Přirozeně. Protože se narovná, začne lépe dýchat. Dech je základní metoda protahování a posilování nejenom stabilizačních svalů,“ poznamenává Dvořák. Spirálka kromě toho také tělo tvaruje. „Pomocí lehkého odporu a zátěže pružných lan pěstujeme stabilizační návyky. A já úplně jednoduše, když s klienty začínám, říkám, to, co je zkráceno, to protáhneme, a to, co je oslabeno, tak to znovu naposilujeme.“

Metoda pomůže i k lepšímu výkonu

„Třeba pokud se týká běhu, prodlouží krok. Pracujeme s pozicemi, které se týkají veškerého svalstva, samozřejmě i stehenního a lýtkového. A tak pomocí této spirální stabilizace můžeme zkrácené svalstvo protáhnout tak, že se prostě běží lépe.“

Spirální stabilizaci proto s úspěchem využívají profesionální sportovci. „Metoda pracuje kompletně s celým tělem, se statickými a dynamickými řetězci, s takzvanými svalovými smyčkami, které na těle máme každý od narození. A lidé se díky tomu naučí své tělo využívat lépe.“

Pro kohokoliv

Efekt ale spirální stabilizace přinese podle Jakuba Dvořáka komukoliv. „Má dvě výhody. Může ji cvičit prakticky každý, od malých dětí až po zralé seniory. A může ji cvičit kdekoliv. Stačí si koupit jednoduchou pomůcku, což jsou ta lana, a absolvovat několik základních lekcí, aby se naučil jednotlivé cviky. Je jich plný internet, ale já bych doporučil vzít si na zácvikové hodiny někoho, díky komu bude člověk pod dohledem a dozví se, které svaly má přesně aktivovat,“ zdůrazňuje.

„My třeba cvičíme před zrcadly, aby se člověk viděl čelně i ze strany. Pracujeme s takzvanou svalovou pamětí a já lidem říkám, takhle si to teď pamatujte, a tím, že to cvičení budete opakovat, váš mozek ho postupně převezme a na těle dojde k tomu, že se přepíše vadný návyk a dojde k nápravě,“ dodává.  

Víc se nejenom o této cvičební metodě dozvíte z plné verze rozhovoru s trenérem Jakubem Dvořákem právě zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.