Čeští vědci objevili na Nové Guineji dosud neznámého raka a také švába. Stačilo jim k tomu pouhých šest hodin

24. únor 2022 11:50

Neznámé druhy živočichů objevili na Nové Guineji dva čeští vědci. Jedná se o úplně prvního jeskynního raka na jižní polokouli a doposud nepopsaný druh švába, který zoologové z Jihočeské univerzity a České zemědělské univerzity potvrdili po analýze vzorků.

„Nově popsaný druh jeskynního švába Nocticola baumi má velmi dlouhá tykadla, velmi dlouhé nohy a téměř žádné zbarvení. Je prostě bílý, téměř průhledný, což je jeden z typických znaků jeskyních organismů,“ ukazuje Martin Bláha, hydrobiolog z fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, záběry z jeskyně Hagepma.

To ale nebyl jediný živočich, který v této jeskyni na Nové Guineji žije a dosud ho nikdo neobjevil. „Naším primárním zájmem byl objev prvního jeskynního raka popsaného z jižní polokoule, což se také podařilo a raka jsme opravdu našli,“ říká Martin Bláha

„Zajímavostí je, že australští kolegové hledali jeskynního raka na jižní polokouli téměř osmdesát let a bez úspěchu. Nám se to podařilo, což byl takový unikát. Rak má také velmi světlé, téměř bezbarvé zbarvení, podobné jeskynnímu švábovi,“ dodává.

Čtěte také

Vědci v jeskyni Hagepma strávili jen šest hodin. I za tu dobu ale zjistili o nových živočiších několik věcí. „Jeskynní rak si pomocí obrvených příústních končetin dokáže získávat potravu, což, jak jsme zjistili, mohou být třeba i úlomky naplaveného dřeva, které jsme našli dále v té jeskyni,“ vzpomíná Martin Bláha.

Každý vědec, který objeví nový druh živočicha, má to privilegium, že ho může pojmenovat. „Raka z jeskyně jsme pojmenovali podle mýtické řeky Acherón z řecké mytologie. Ta totiž protéká podsvětím a my jsme se také brodili v podzemí,“ vysvětluje Martin Bláha.

Šváb pak dostal jméno podle českého zoologa, fotografa, objevitele a mecenáše Národního muzea Jiřího Bauma. „Ten se bohužel na Novou Guineu nikdy nedostal, ačkoliv to plánoval. Zemřel v koncentračním táboře během druhé světové války,“ doplňuje hydrobiolog.

Čeští vědci Martin Bláha a Jiří Patoka by se na Novou Guineu rádi znovu podívali, protože je to dosud neprobádané území skrývající další nepopsané druhy organismů.

Spustit audio

Související