Českým Krumlovem zní znovu čínština, korejština i japonština. Turisté z Asie se postupně vracejí

18. duben 2023 12:10

Asijští turisté znovu plní uličky a zámecká nádvoří v Českém Krumlově. Narůstající počty Číňanů, Korejců nebo Tchajwanců evidují památkáři, galerie i místní hotely. Město na seznamu UNESCO přišlo o tuto klientelu skoro na tři roky kvůli pandemii koronaviru.

U příkopu se zámeckými medvědy se zastavuje například dvojice mladších turistek z Thajska. V Českém Krumlově jsou na jednodenním výletě. Je to jejich první cesta do Evropy od vypuknutí pandemie koronaviru před třemi lety.

Českokrumlovský zámek eviduje vyšší počty turistů z Asie už od ledna. „Začíná to velmi narůstat. Souvisí to s celým transportem asijských skupin přes Evropu, takže dojezdový čas do Krumlova je asi ve tři hodiny odpoledne a rovnou se vydávají na prohlídku, odjezdový čas potom v jedenáct hodin dopoledne,“ popisuje kastelán Pavel Slavko.

Převažovat podle něj začínají turisté z Číny. „To je hromadná, organizovaná záležitost. Potom jsou menší skupinky Japonců a Korejců, to jsou spíše studenti a starší občané na výletě Evropou. V tuto dobu středoevropští turisté nechodí, takže asijská návštěvnost je velmi příjemná a doplňuje nám počty návštěvníků,“ říká.

Čtěte také

V současnosti je zámek v Českém Krumlově na šedesátiprocentní návštěvnosti oproti době před covidem. V roce 2019 dorazilo na památku rekordních 360 tisíc lidí. „Návštěvnost už byla tak ohromná, že se nedala ani kapacitně zvládnout. Pokud se tedy dostaneme na 75 procent, budeme mít radost,“ dodává Pavel Slavko.

Návrat asijských klientů hlásí i krumlovské hotely. „Začátek roku nám velice pomohl, byli tu hosté především z Tchaj-wanu a Koreje. Je to stále jednonoční záležitost a po covidu jezdí spíš menší skupinky, ale máme i celé autobusy. Čísel před covidem to ale samozřejmě nedosahuje,“ uvádí ředitel hotelů Růže a Old Inn Přemysl Grunt.

Příliv turistů z Asie znamená také víc peněz vybraných na poplatcích za stání zájezdových autobusů. Letos už podle mluvčí radnice Petry Nestávalové přijelo 2300 autobusů. Loni získalo město na poplatcích jen 2,5 milionu korun, zatímco v roce 2019 přes 20 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související