Český rozhlas a Ježíškova vnoučata uspořádali v Senior domě v Soběslavi besedu o zvonech

16. prosinec 2019 07:54

Už dvanáct let můžete ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice poslouchat každý den v poledne hlasy jihočeských zvonů. Zaznělo jich už více než 1500.

V rámci projektu Ježíškova vnoučata se zástupci týmu, který hlasy zvonů zaznamenává, vypravili do Soběslavi, kde zvony představili klientům místního Senior domu. 

S redaktorem Janem Kopřivou jel do Soběslavi zvonař Michal Votruba. „Je jedním ze tří zvonařů v této zemi, kteří aktivně zvonařské řemeslo provozují. Setkání s Michalem Votrubou, to, jak mluví o zvonech, své práci, je skutečně velký zážitek,“ připomněl Jan Kopřiva.

Obyvatelům Senior domu popsali, jak se zvony vyrábějí, představili jejich funkci, historii a vše doplnili obrazovými a zvukovými ukázkami. „Zvolili jsme takový reprezentativní výběr nejzajímavějších zvonů, které jsme v uplynulých dvanácti letech zdokumentovali,“ řekl Jan Kopřiva.

Řeč tak byla například o největším zvonovém souboru na jihu Čech, tedy jedenácti zvonech z táborských Klokot. Autoři představili i nejstarší český zvon, který už přes 750 let zní z věže jednoho šumavského kostelíka, nebo největší jihočeský zvon, tedy Bumerin na Černé věži v Českých Budějovicích.

Podle Jana Kopřivy je dokumentování zvonů zajímavé i po mnoha letech. „Stále mě fascinuje ten časový přesah, život zvonů. Nejstarší je už z poloviny 13. století, takže patří k tomu místu nepřestavitelně dlouhou dobu, ten přesah věků je naprosto ohromující. My v současnosti máme možnost slyšet tentýž hlas zvonu, jaký slyšeli naši předci už v polovině 13. století, to mě vždy ohromuje,“ dodal.

Spustit audio

Související