Českokrumlovský pivovar se proměnil na kulturní a společenské centrum. Opravený komplex nabízí několik expozic

29. únor 2024 12:13

Čím se bavili lidé v podzámčí před více než sto lety? Jak se v Českém Krumlově vařilo pivo? A kdo byla Anna z Rogendorfu? To se dozví návštěvníci v obnoveném areálu bývalého pivovaru. Komplex s několika expozicemi nese nově název Port 1560 podle roku, kdy v sousedství zámku poprvé uvařili pivo.

Jednou z nejstarších částí bývalého pivovaru je palác Anny z Rogendorfu. „To byla matka Viléma z Rožmberka a Petra Voka, vdova po Joštovi z Rožmberka. Byla klíčovou postavou, pro níž bylo vybudováno vdovské sídlo. Nyní se nacházíme dole v rytířském sále, před sebou máme gotické klenby s renesančním zdobením,“ ukazuje ředitel areálu Port 1560 Miroslav Březina.

Když návštěvníci vystoupají do prvního patra, přesunou ze z období renesance do počátku 20. století. „Zde se dozvíme, kdo byli měšťané, jak žili, jak trávili volný čas,“ popisuje Miroslav Březina.

K vidění je vybavená kuchyně z druhé poloviny 19. století, v další místnosti zase funkční flašinet. „V každém patře máme zároveň interaktivní dotykové obrazovky, na kterých si můžete nastudovat další informace a zároveň jsou tam kvízy,“ dodává ředitel areálu.

Návštěvníci se dostanou do míst, kde se po staletí vařilo pivo. „Nacházíme se ve čtyřnádobkové varně. Zde se vařilo pivo v 19. století a po velké rekonstrukci v roce 1915 nepřetržitě do roku 2014. Poté jsme výrobu piva přesunuli do vedlejší zrekonstruované budovy, do již moderní výroby,“ uvádí Miroslav Březina.

Čtěte také

V bývalém pivovaru podle něj zůstaly zachovalé všechny důležité komponenty a části, které se ve varně využívaly. „Nejzajímavějším prvkem mezi dominantními pivovarnickými nádobami je scezovací korýtko z roku 1915. Zde se návštěvník dozví o historii našeho pivovaru, o technologii i třeba to, že hospodou byl ve středověku každý osmý dům ve městě,“ říká.

Naproti varně je část nazvaná Hvozd s expozicí Sny. „V budově Hvozdu může návštěvník objevovat původní pivovarnické sladovnické technologie, které jsou propojené s interaktivní snovou expozicí, která znázorňuje lidské tužby,“ vysvětluje ředitel.

Při obnově bývalého pivovaru narazili dělníci a restaurátoři na několik objevů. „Tento otvor byl zazděný 28. listopadu 1933. Zedníci v něm nechali láhev šaratice a v krásné češtině psaný vzkaz: Toto jsme my zdili v pohnuté době, končila ekonomická krize,“ líčí stavbyvedoucí Oto Šrámek.

Lidé můžou také nově volně procházet celým areálem bývalého českokrumlovského pivovaru a dostanou se tak z Pivovarské ulice na Nové Město nebo do Pivovarské zahrady.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související