Českobudějovičtí vědci se mohou zapojit do projektu Ekotech

18. leden 2010

Vědci z českobudějovického Biologického centra nebo Jihočeské univerzity se od letošního roku mohou zapojit do vzdělávacího projektu s názvem Ekotech. Na speciální kurzy, které by měly zabránit tomu, aby jejich vynálezy například pro léčbu tříštivých zlomenin kostí nekončily zapomenuté v šuplíku, sehnali z evropských fondů zhruba 23 milionů korun.

Školení ve třech stupních obtížnosti by vědcům mělo otevřít cestu, jak lépe a častěji přenášet výsledky výzkumu do života lidí. I když je to pro většinu z nich silná motivace při jejich práci, patenty světového věhlasu nakonec třeba ztroskotají na chybách v administrativě plné mezinárodních zákonů.

Už při samotných kurzech, vedených elektronicky, by se podle ředitele českobudějovického Biologického centra Františka Sehnala mohly některé významné objevy posunout o hodně dopředu: "Patří tam biodegrabilní lepidlo, očkování proti klíšťatům a dalších vynálezy. Cekem jich máme asi 15, o kterých si myslím, že mají naději. Ne všechny se uplatní, ale pět až šest bychom během projektu mohli dotáhnout do praxe."

Českobudějovičtí vědci navíc v tomto směru spolupracují s odborníky z pražské Univerzity Karlovy z projektu pro přenos znalostí a technologií ve vybraných regionech.

Věcná manažerka projektu Kateřina Čihařová Českému rozhlasu potvrdila, že školení ušili českobudějovickým vědcům na míru právě kvůli množství rozpracovaných objevů: "Sami vědci nevědí, jak objevy dále uchopit. Zda patentovat, jít formou nějakého společného projektu s větší společností, nebo se zaměřit na malou firmu, se kterou by bylo možno dále vyvíjet jejich produkt. Toto všechno by mělo být možností pro konzultace s odborníky, které my v rámci projektu jsme schopni pro studenty zprostředkovat. Celý program je zaměřen na partnerství, sítě a síťování lidí, kteří mají v oblasti transferu technologií co říci."

Jihočeští vědci se do kurzů za evropské peníze zapojují i proto, aby se už neopakovala situace například ohledně izolování cyklosporinu, látky využívané pro utlumení imunitních reakcí při transplantaci orgánů. Nezávisle na českobudějovických laboratořích ji ale tehdy izolovali i Švýcaři. Byli ale lépe napojení na byznys sféru a patent nakonec získali oni.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio