Českobudějovická ortopedie vyzkoušela nový způsob operace kyčle

28. únor 2005

Ortopedické oddělení českobudějovické nemocnice se dnes stalo prvním pracovištěm ve střední a východní Evropě, kde lékaři použili nový typ miniinvazivní metody při operaci umělé náhrady kyčelního kloubu. Díky minimálnímu poškození tkání je zákrok výrazně méně bolestivý než běžný typ operace, je nižší riziko infekce, pacient ztratí méně krve a může dřív opustit lůžko.

Novinka je významná i tím, že tento způsob operace je podle odborníků vhodný pro většinu pacientů. "Jedná se o unikátní postup, při kterém je využíván nový, z anatomického hlediska ideální a ke všem tkáním maximálně šetřící operační přístup bez rizika poškození svalů nebo jejich úponů," uvedl primář českobudějovického ortopedického oddělení Jiří Stehlík, podle něhož dnešní operace proběhly bez problémů. Upřesnil, že u nové metody je třeba pouze jeden krátký kožní řez v délce pět až osm centimetrů a při procesu náhrady kyčelního kloubu se svaly pouze rozhrnou. To je základní rozdíl oproti dnes běžně používaným postupům, kdy při této operaci bývá řez dlouhý zhruba 20 centimetrů a dochází k protnutí některých velmi důležitých skupin svalů. Zákrok, který dnes použili českobudějovičtí ortopedi, dosud nebyl v Česku uplatněn. Podle primáře Stehlíka existují zhruba tři typy miniinvazivních metod. Některé z nich používají například lékaři v Brně, Havlíčkově Brodě, Semilech či Uherském Hradišti. Jejich nevýhodou však je, že jsou vhodné jen pro malý okruh pacientů.

Nemocnice České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, má 1650 lůžek a je čtvrtou největší nemocnicí v České republice. Poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou péči téměř ve všech medicínských oborech. Ročně je v ní hospitalizováno v průměru 48,5 tisíce pacientů. Lékaři zde provedou bezmála 25.500 operačních zákroků a více než 420.000 ambulantních vyšetření. Loni se zde narodilo při 2046 porodech 2109 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio