Českobudějovická nemocnice vylepší traumatologické centrum za evropské peníze

5. červenec 2009

Nové přístroje a vybavení za 71 milionů korun si bude ještě letos moci nakoupit českobudějovická nemocnice. Peníze na vybavení krajského Traumatologického centra získala, stejně jako další traumacentra v republice, ze zdrojů Evropské unie.

Moderní přístroje se objeví například na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, na Dětském nebo Neurochirurgickém oddělení. Co například si největší jihočeská nemocnice za peníze z Evropské unie pořídí, vypočítal Jaroslav Novák, člen představenstva akciové společnosti Nemocnice České Budějovice: "Zejména šest plně vybavených lůžek pro anesteziologicko-resuscitační oddělení, jedno z nich je v hodnotě zhruba 6 milionů korun. Dále budou zakoupeny přístroje pro podávání anestézie, kdy každý z nich se může pohybovat v ceně až do milionu korun. Pak speciální monitory, kterými se sledují životní funkce ohrožených pacientů. Tam se cena pohybuje okolo půl milionu korun. Speciální rentgenová technika pro operace zlomenin pánve se pohybuje v ceně okolo sedmi milionů korun."

Nové přístroje za evropské peníze by měly začít pacientům českobudějovické nemocnice sloužit ještě koncem letošního roku.

Spustit audio