Česko zažívá výrazný nárůst případů černého kašle. Nemoc se šíří hlavně mezi dětmi a studenty

20. únor 2024 14:46

Teploty, rýma a především urputný dávivý kašel. Výrazně víc než v předchozích letech se v Česku vyskytuje černý kašel. V celé zemi se nakazilo přes 700 lidí, jenom na jihu Čech přes 160, což je pětkrát víc než za celý loňský rok. Většinou jsou nemocné děti a studenti, nemoc se ale nevyhýbá žádné věkové skupině.

„Začalo to přes den jen tak lehkým pokuckáváním a pak se z toho stal intenzivní kašel, hlavně v noci,“ popisuje Kateřina Tesařová, kterou trápil černý kašel zhruba šest týdnů. Nezabíraly ani žádné utišující léky.

„Je to specifický kašel v tom, že člověk si připadá, že má úplně slepené hrdlo, a nemůže vůbec dýchat. Když potom projde tím akutním záchvatem, tak má pocit, že zestárl o dvacet let. Silným a dlouhotrvajícím kašlem jsem si vyvolala i velké bolesti zad a žeber, ačkoli jsme s tím nikdy dřív neměla problém,“ dodává.

S černým kašlem se setkali také na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích. „Přijali jsme opatření podobná tomu, na co jsme byli zvyklí v době covidu. Zvýšili jsme intenzitu úklidu a dezinfekce ve škole a zejména ve třídě toho případu, intenzivněji větráme, informovali jsme rodiče. Zkrátka děláme všechno proto, aby se ve škole nikdo nenakazil,“ říká ředitel Pavel Soukup.

Čtěte také

Černý kašel je nejnebezpečnější pro novorozence a kojence. Nemoc se objevuje hlavně mezi dětmi a studenty. „Nejvyšší výskyt je na Českobudějovicku, pak je vysoký výskyt na Jindřichohradecku, ale vlastně všechny okresy hlásí tato onemocnění. Nejvíce potvrzených případů máme ve věkové skupině od 15 do 19 let, tedy u středoškoláků, ale vysoký výskyt je i mezi žáky základních škol,“ uvádí ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Za výskyt může pravděpodobně nižší proočkovanost populace, účinnost vakcíny navíc postupem času klesá. Podle Kvetoslavy Kotrbové je nejlepší prevencí právě očkování, ale důležitá jsou i další opatření. „Pokud je někdo nemocný, měl by zůstat doma a nešířit nákazu. Pokud se dostává do prostředí, kde je velká koncentrace lidí, třeba městské hromadné dopravy, tak použít ochranu dýchacích cest. Samozřejmě velmi důležité je mytí rukou, ale i větrání,“ připomíná.

Pro zamezení šíření černého kašle je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky.

Spustit audio

Související