Centra jihočeských měst ozdobily vánoční stromy

26. listopad 2010

Vánoční strom bude v pátek v 17 hodin slavnostně rozsvícen na Žižkově náměstí v Táboře. Na setkání u zhruba 15 metrové jedle douglasky se bude podávat punč, zazpívá při něm Petra Janů a zahraje cimbálová muzika.

Výzdoba vánočního stromu bude podle táborského starosty Jiřího Fišera na rozdíl od loňska poněkud střídmější: „Vánoční stromeček se snažíme malinko odamerikanizovat – trochu méně barevnosti, trochu více přirozené krásy, více poezie a ne tak četné opakování koled. Výzdoba je malinko jinak posazena – převládá určitá střídmost.“

Blížící se vánoční svátky v Českých Budějovicích už od pondělí připomíná 15 metrů vysoký smrk pichlavý, který je asi 35 let starý a městu jej darovala rodina z Borovan. Jako tradičně stojí na náměstí před českobudějovickou radnicí.

„Vánoční strom bývá už tradičně s velkou slávou rozsvícen v sobotu před první adventní nedělí. Letos to vychází na 27. listopadu okolo půl páté odpoledne,“ doplnila mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová.

Vánoční strom se už v pátek v podvečer rozsvítí také v Jindřichově Hradci. V Českém Krumlově, Strakonicích, Písku a Prachaticích si nasvícení městského vánočního stromu nechali až na neděli.

autoři: Ivan Mls , Jan Kopřiva
Spustit audio