Bylinky – písničky z hrnečku, poetická i vzdělávací bylinková lékárna o Velikonocích potěší

10. duben 2023

Na Velikonoční pondělí přinášíme půlhodinku s ohlédnutím za jedním z nejmilejších koncertů, které se konaly ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. V posledním měsíci roku 2019 ke Třem lvům zavítaly dva kvalitní, generačně rozdílné školní sbory z Moravy, z Velkého Meziříčí, s pěknými jmény Slunko a Harmonie, pod vedením sbormistryň Andrey Svobodové a Olgy Ubrové.

Šlo vlastně o premiérové představení již pět let starého neobyčejného alba autorské dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek nazvaného Bylinky – písničky z hrnečku. CD vychází z veršovaného pohádkového muzikálu Anička a bylinkové kouzlo, který nastudovali herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti a který „je určen nejenom dětem, ale doslova každému“, jak říká jeden z autorů Josef Fojta, klávesista a dlouholetý člen oblíbeného souboru Hradišťan.

S kouzelnou mocí bylinek a rozkvetlé voňavé louky mohou býti vtipně seznámeni a příjemně poučeni posluchači napříč generacemi, za použití písniček rozličných hudebních žánrů.

Hudebník Josef Fojta a učitel, textař Emanuel Míšek, jenž aktuálně velikonočně posluchače českobudějovického rozhlasového studia v pořadu pozdraví, byli vedle sborů Slunko a Harmonie hlavními aktéry nezapomenutelného večera U Tří lvů.

A tak můžete vstoupit s velmi mladými zpěvačkami a zpěváky ze sborů do písničkové zahrady plné léčivých bylinek a najdete v ní třeba heřmánek, mátu peprnou, kopřivu,  pampelišku, čekanky a jiné léčivky.

Budete mít písničkový herbář nebo bylinkovou lékárnu v písničkách jako na dlani díky záznamu představení Bylinky – písničky z hrnečku v podání sborů Slunko a Harmonie z Velkého Meziříčí a autorů, klavíristy Jožky Fojty, dlouholetého člena populárního Hradišťanu, a nápaditého textaře a učitele z Třebíče Emanuela Míška, průvodce programu s bylinkami.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.