Bylinková firma v rakouském příhraničí ukazuje cestu bylin od pěstitelů až do šálku čaje

Tisíc lidí z celého světa zaměstnává zpracovna bio bylin a koření v rakouské příhraniční vesničce Sprögnitz. Filozofii „Sluneční brány“ neboli „Sonnentor“ vysvětlí průvodci návštěvníkům přímo při prohlídce provoněnými sklady. Lidé mohou všemi smysly sledovat cestu bylinek od bio pěstitelů až do šálku čaje.

Už když zastavíte na parkovišti před zpracovnou a balírnou bylin a koření v rakouském Sprögnitzu, ucítíte ve vzduchu vůně - jako když člověk vstoupí doprostřed bylinkové zahrady uprostřed léta.

Velké haly působí v malé vesničce s několika desítkami obyvatel nepatřičně, dávají ale práci stovkám lidí. Byliny totiž pěstují hlavně místní a majitel výrobny bylinkových produktů Johannes Gutmann je pyšný, že dává práci i seniorům, kteří bylinky pěstují a balí. V chudé rakouské části Waldviertel by našli přivýdělek jen stěží.

Pěstování bylin ve velkém začal ve Waldviertlu v 90. letech právě až Johannes Gutmann, do té doby tady rostly bylinky jen planě v lese nebo na kraji pole. Teď vypěstuje ročně přes 1200 tun bylin. I jeho samotného bylinky zachránily, v roce 1988 byl Johannes Gutmann nezaměstnaný a založil první bylinnou lékárnu. Dnes pro něj pracuje tisíc lidí po celém světě.

Lidé mohou v prostorách Sonnentor bylinky cítit, vidět, ochutnat. To, jak rostou, uvidí buď celoročně při prohlídce ve filmu, nebo v sezoně v reálu na šestikilometrové bylinné stezce.

Prohlídka začíná v promítací místnosti. „Začínáme tím, že představíme, jak se naše bylinky zpracovávají. Po očištění jdou do míchárny, kde se podle našich vlastních receptur míchají do směsí. Již hotové směsi nebo i jednodruhové bylinky jdou dál do vlastní výroby, kde se balí ručně nebo na strojích. Nakonec se všechny ručně vkládají do krabiček a etiketují,“ popisuje česká průvodkyně Irena Hanková.

Prohlídka pokračuje velkým skladem, kde je 13 tisíc paletových míst plných koření a bylin, a k modelové biofarmě, kde lidé mohou vidět, že se statek dokáže uživit sám.

autor: pfr
Spustit audio