Byla zima mezi náma, ale už je za horama. Na takzvanou smrtnou neděli lidé vynášejí Moranu

17. březen 2024 10:58

Zima bude už možná nenávratně pryč. Zajistit se to pokusí obyvatelé některých obcí, kteří na takzvanou smrtnou neděli vynesou Moranu. Figurínu, která je ztělesněním smrti a zimy, zapálí a hodí do řeky třeba v Husinci na Prachaticku.

Na rozloučení se zimou je potřeba se pořádně připravit, například oprášit říkanku začínající slovy: „Byla zima mezi náma, ale už je za horama.“

Pak je také nutné vyrobit novou Moranu. Kulturní referentka v Husinci Michaela Dolejšová má s jejím vytvářením bohaté zkušenosti. „Navlečeme ji do starých hadrů, potom tam dáme seno, slámu a papír. Už to děláme několik let, takže praxi máme,“ usmívá se.

Mezitím malý Dan píše na srdíčko. „Píšu: Krásné jaro. Budeme to věšet lidem na kliky,“ vysvětluje.

Vynášení Morany organizuje společně se svými kolegyněmi Marie Tomanová. „Morana představuje smrt, zimu, všechno, co je staré, co je potřeba před jarem vyčistit a pročistit. Základem je dřevěná konstrukce, na to se nabaluje staré seno. Obleče se do nějakých starých šatů, dá se jí starý šátek a udělá se náhrdelník, který je také z mrtvých věcí, jsou to vaječné výdutky, mohou tam být šnečí ulity, ptačí peří,“ popisuje.

Za pochodu, zpěvu a bubnování pak lidé v Husinci hodí zapálenou Moranu do řeky Blanice.

Spustit audio

Související