Buzíci. Křehký příběh o víře a lásce v době tuhého komunismu čte Josef Somr

23. říjen 2022

O na první pohled nesourodém vztahu obyčejného lesního dělníka Ludvíka, kdysi rváče a výtržníka, a sečtělého katolíka a politického vězně Josífka vypráví povídka Buzíci. Její autorkou je Milena Štráfeldová.

Čte: Josef Somr
Napsala: Milena Štráfeldová
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Libuše Podlešáková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 1999

Příběh pro Český rozhlas načetl v roce 1999 ve svých 65 letech Josef Somr.

Herec 16. října 2022 zemřel. V rozhlasovém archivu zůstalo přes tři tisíce pořadů, v nichž za dlouhá léta účinkoval, jsou to hlavně povídky, četby na pokračování a rozhlasové hry.

Odsuzuje se k patnácti letům žaláře, ke ztrátě občanských práv, odsuzuje se ke dvanácti letům žaláře, odsuzuje se…. „Chceš mě mít, Pane, svým mučedníkem?“ Se skupinou mladých katolíků, stejně horlivých jako naivních, začal tedy Josífek brzy po Únoru vydávat letáky. Skupina bude už po pár dnech pozatýkána a brzy nato odsouzena k vysokým trestům. Za pouhých sedm dnů, kdy prvním ranním autobusem rozvážel po farách v okolí Olomouce balíčky papíru, dostal patnáct let…

Milena Štráfeldová se narodila v roce 1956 v Praze, vystudovala obor teorie a dějiny kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracovala v muzeu, v knihovně, na ministerstvu kultury, jako redaktorka v České televizi, dlouhodobě spolupracuje také s Českým rozhlasem.

V průběhu 80. let psala hlavně poezii, později začala psát fejetony, povídky, romány, scénáře k divadelním a rozhlasovým hrám. Vydala povídkové knihy Kriplíci (2010) a Přepisovačka (2011), v roce 2016 novelu s názvem Sestry B. o herečce Lídě Baarové a její sestře Zorce.

Ve stejném roce jí vyšel i román Trestankyně, příběh Růženy Vackové, o pět let později románové vyprávění To je on! o malířce Toyen. Její zatím poslední knihou je román Krycí jméno Studentka (2022) o mladičké chartistce Lilian Landové, který vyšel letos.

Spustit audio

Související