Lidská obydlí se často stávají pastí pro zvířata, ptáky mohou zachránit nemytá okna

Lidé v domech žijí nebo pracují. Zvířata v nich můžou najít domov, ale také nebezpečí. Někdy se stává, že se do nich dostanou a neví, jak zpět. Různé části budov jako střechy, okapy, komíny nebo skleněné plochy se pro ně můžou stát pastí.

V pořadu Máme rádi zvířata o tom mluví Jan Nový a Zuzana Štětková ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni.

Skuliny přitahují hlavně netopýry nebo sovy, mezi nejčastější oběti patří sýčci. Nevítaným návštěvníkem na půdách jsou kuny. Trus šelmy je podle Zuzany Štětkové odradí jen na čtrnáct dní, nezabírá ani peří výrů. Nejlepší je odchytit do sklopce a potom vypustit daleko od vašeho domu.

Nárazy ptáků do lesklých ploch, ve kterých se zrcadlí příroda, jsou jednou z nejčastějších zvířecích pastí. Zachránit je můžou nálepky anebo nemytá okna. Zvířata také uvíznou v okapech nebo jímkách. Řešením jsou síťky nebo mřížky.

Jaká zvířata skončila v těchto pastech a jak příběhy dopadly? Poslechněte si pořad Máme rádi zvířata online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související