Budějovická Černá věž bude v sobotu bít téměř celé odpoledne

16. březen 2012

Český rozhlas České Budějovice pořídí v sobotu od 14 hodin nahrávky hlasů zvonů, které jsou zavěšeny v Černé věži v Českých Budějovicích.

Stane se tak v rámci dlouhodobého projektu Hlasy jihočeských zvonů, jehož cílem je pořídit dokumentaci zvonového inventáře v Českobudějovické diecézi na počátku třetího tisíciletí.

Vlastní pořizování zvukových záznamů zvonů bude zahájeno krátce po 14. hodině. Nejdříve budou nahrána sólová vyzvánění, pak přijdou na řadu různé kombinace souzvuků.

Centrum jihočeské metropole tak bude mít velmi neobvyklý zvukový kolorit, který může s krátkými pauzami trvat dvě až tři hodiny. Rádi bychom proto na tuto skutečnost upozornili všechny obyvatele i návštěvníky města. Jedná se o skutečně výjimečnou situaci.

Nahrávka jednotlivých zvonů na Černé věži ani jejich různých kombinací společného vyzvánění nebyla zatím v novější době pořízena. Na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice bude mít premiéru letos o velikonočním týdnu.

Přiřadí se tak nejen k dosud natočeným zvonům z tří budějovických kostelů sv. Jana Křtitele a Prokopa, sv. Jana Nepomuckého a sv. Vojtěcha, ale i k dalším pěti stům zvonům ozývajících se v 210 jihočeských městech a obcích, jejichž hlas je již zachycen v rozhlasovém archivu.

autoři: Jan Kopřiva , Miroslav Tichák
Spustit audio