Brněnská vila Tugendhat má po rekonstrukci opět svoji původní podobu

16. leden 2014
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Funkcionalistická budova ze třicátých let minulého století – slavná brněnská vila Tugendhat – je zapsána jako jediná česká moderní stavba na prestižním seznamu UNESCO.

Vilu nechali v letech 1929 až 1930 postavit Greta a Fritz Tugendhatovi, navrhl ji pro ně věhlasný architekt Ludwig Mies van der Rohe. Už v době vzniku se stala vila jedním z nejslavnějších moderních obytných domů. A už tehdy se objevily v tisku vášnivé polemiky, zda je takto pojatý dům vůbec vhodný k bydlení.

V letech 2010 až 2012 prošla vila Tugendhat rozsáhlou rekonstrukcí. Stavba i přilehlá zahrada byly zrestaurovány do podoby, jakou měly v době dokončení.

Rekonstrukce trvala dva roky a její náklady se vyšplhaly na 173 milionů korun hrazených většinou z evropských fondů. Pečlivě na ni dozírala sedmnáctičlenná mezinárodní odborná komise i sama rodina původních majitelů.

Všechno musí vypadat jako původní, i po rekonstrukci

Vila Tugendhat

Autentické jsou tu tak nyní i ty nejmenší detaily, jako vypínače, kování a samozřejmě podlaha, kvůli které musí mít návštěvníci návleky a dámy, které nosí podpatky, se musí dokonce zout.

„Linoleum je německý výrobek, který se dodnes vyrábí, samozřejmě v poněkud jiné technologii, ale pro tento účel byla použita technologie původní. Ze vzpomínek Daniely Tugendhatové vyplývá, že bylo velmi náročné na údržbu. A to zde žila jenom rodina, kdežto nám tady projde denně kolem 70 či 80 lidí,“ vysvětluje ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

A co nábytek?

Obytné interiéry jsou vybaveny buď originály, nebo přesnou replikou často vyráběnou stejným způsobem jako kdysi. Týká se to i nábytku.

Za návštěvu stojí také dosud nepřístupné technické podlaží. Návštěvníci uvidí například kotelnu a i v dnešní době unikátní systém vzduchotechniky pro úpravu klimatu uvnitř domu se třemi velkými mísícími komorami.


Zvětšit mapu

autor: hol
Spustit audio