Běžně jsou konkurenti, na jeden den se ale malíři spojili a zdarma vymalovali chráněné bydlení v Jindřichově Hradci

19. březen 2024 08:17

Chráněné bydlení Naplno, které slouží lidem s postižením v Jindřichově Hradci, prokouklo. Parta řemeslníků zdarma celé zařízení za jediný den vymalovala. Klienti se už večer vrátili do čerstvě vybílených pokojů.

„Bude to hezký, pánové jsou šikovní,“ komentovala Věra Pantoflíčková, která má v chráněném bydlení v Jindřichově Hradci pokoj sama pro sebe. Vybavení a nábytek malíři zakryli fólií, večer vše bylo zpátky na svém místě v čerstvě vymalovaném pokoji.

S nápadem pomoct chráněnému bydlení Naplno přišel místní malíř Jaroslav Závitkovský. V minulosti už totiž Cech malířů, lakýrníků a tapetářů pomáhal třeba po tornádu na Moravě. „Proč bychom také neudělali něco doma, tam, kde se běžně pohybujeme,“ vysvětlil.

V chráněném bydlení žije dvanáct klientů s postižením. Tomu bylo potřeba přizpůsobit plánování práce. „Klienti tu žijí, takže ráno se musí všechno rychle vyklidit, zakrýt, pak se vymaluje, vysuší, dodělá a nastěhuje zpátky,“ popsal ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů Pavel Žatečka.

„Obyvatelé se tu s námi pohybují, připravili chlapům občerstvení, ukazují nám své malby, zvířátka, někteří i pomáhají. Je tu úžasná komunita a je to příjemné. I když jsou chlapi malíři běžně konkurenti, tady se sjednotí a pomáhají dobré věci,“ doplnil.

S prací řemeslníků byla spokojená i ředitelka zařízení Radka Vegrichtová. „Maluje se ve dvou našich domcích na sídlišti Hvězdárna a potom nám cech přislíbil vymalovat ještě jeden byt, ve kterém bydlí klient s nízkou mírou asistence. Pomůže nám i to, že tu máme profesionály, kteří vymalují kvalitně, rychle a tak, že po nich nezůstane téměř žádný nepořádek,“ řekla.

Za peníze, které chráněné bydlení Naplno v Jindřichově Hradci díky pomoci malířů ušetří, plánuje pořídit například kuchyňské vybavení.

Spustit audio

Související