I lidé s handicapem můžou žít samostatně. Nové chráněné bydlení vzniklo v Kaplici

25. leden 2023 08:41

Lidé se zdravotním postižením z Českokrumlovska najdou nové zázemí v chráněném bydlení v Kaplici. Speciální pobytová služba vznikla přímo na náměstí. Provozovat ji bude místní domov pro seniory.

Klienti budou bydlet v opraveném měšťanském domě. „Ze vstupní chodby se dostaneme do služebny, kde bude mít zázemí personál, a do bytů se dostaneme buď výtahem, nebo po schodech,“ ukazuje ředitelka kaplického domova pro seniory Vladimíra Holczerová.

První patro bude sloužit pro takzvané komunitní bydlení čtyř klientů s vyšší mírou podpory. „Každý bude mít svůj pokoj a společně budou využívat obývací pokoj a kuchyň. Asistentka se jim bude věnovat 24 hodin denně ve všech oblastech podpory,“ vysvětluje ředitelka.

Ve druhém patře vzniklo deset samostatných bytů pro samostatnější obyvatele. Každý byt má vlastní sociální zařízení i malou kuchyňku. „Počítáme s tím, že klienti si budou stravu připravovat sami, nebo s pomocí asistentů, nebo ji budeme zajišťovat přes dodavatele,“ upřesňuje Vladimíra Holczerová.

Součástí objektu jsou společné prostory pro komunitní setkávání. „Ve společenské místnosti budou probíhat výchovné, aktivizační činnosti pro upevňování a rozvoj motorických, psychických i sociálních dovedností. Budeme zajišťovat podmínky pro přiměřené vzdělávání, podporovat klienty v oblasti partnerských vztahů, při získávání pracovních kompetencí a v zaměstnání. Dále budeme pomáhat s hygienou, budeme zajišťovat pomoc při udržování domácnosti,“ říká ředitelka.

Stavba je těsně před kolaudací. První obyvatelé se do chráněného bydlení nastěhují na začátku dubna. Projekt vyšel na 45 milionů korun, z toho 12 milionů korun pokryla krajská dotace, zbytek zaplatilo město Kaplice.

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové je teď v plánu vybudování další podobné služby v Prachaticích. „Plánujeme výstavbu chráněného bydlení, které bude specifické, určené pro vozíčkáře,“ potvrzuje.

Podle údajů krajského úřadu funguje aktuálně v celém Jihočeském kraji deset chráněných bydlení, například v Českých Budějovicích, Mačkově na Strakonicku, Písku nebo Veselí nad Lužnicí.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související