Básník z periferie František Xaver Halaš věnoval poslední sbírku rodnému kraji

30. červenec 2016

Básník František Xaver Halaš to má se svým jménem komplikované. Ať ho zadáte do jakéhokoliv internetového vyhledávače, tak vám vyjedou odkazy na klasika české poezie Františka Halase nebo jeho syna, diplomata Františka Xavera Halase.

A když už se na webu konečně proklikáte k tomu správnému Halašovi, tak se dozvíte, že jde o citlivého moravského básníka. Ta citlivost sedí, Morava ovšem nikoliv. František Halaš je rodákem ze Sestrouně na Sedlčansku, na pomezí středních a jižních Čech.

Jde o kraj, který jako by odjakživa lákal literáty a umělce. Na prázdniny sem jezdil mladý Karel Hynek Mácha, na zámku v nedalekých Vrchotových Janovicích Sidonie Nádherná hostila Karla Čapka, Karla Krause a spoustu dalších. A přímo ze Sestrouně pochází i současná nadějná spisovatelka Míša Burdová, autorka fantasy trilogie Poselství jednorožců.

Není tedy divu, že s kořeny v takovém kraji se Františkovi Xaveru Halašovi dobře básní, chtělo by se říci. Každopádně jeho tvorba snese srovnání s těmi nejlepšími moderními českými básníky. „Úlek listu/ klid stromu/ stébelná štíhlost/ Zřásněný déšť/ bude brebentit,“ píše básník na úvod své poslední sbírky, věnované rodnému kraji.

S Františkem Xaverem Halašem se můžete setkat také prostřednictvím pořadu Jihočeši Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.