Básník jazzového piana Erroll Garner dokázal hrát jako celý orchestr

16. červen 2023

Kromě Errolla Garnera při pohledu do kalendáře připomeneme 95 let od narození velkého českého swingaře Ferdinanda Havlíka a sedmdesátiny hvězdné zpěvačky Cyndi Lauper s jejími jazzovými a bluesovými přesahy.

„Tvář se mu rozzářila, jeho velký zakřivený nos se jásavě zvedl, jako by právě zachytil všechny vůně. Obličej mu rozřízl široký, šťastný úsměv a ozývalo se z něj uznalé zamručení, když měl pocit, že ovládá klávesnici a vnucuje jí své vlastní zákony."

Tak popsal i z vizuálního hlediska publicista John Wilson výraz a hru Errolla Garnera, jednoho z nejslavnějších jazzových pianistů historie, od jehož narození v pensylvánském Pittsburghu podle řady zdrojů uplynulo 15. června sto let (některé jej o dva roky dělají starším.)

Errol Garner byl malý muž, který ke klavíru přistupoval s velkou vervou. Kvůli svému nízkému vzrůstu naskládal na klavírní stoličce několik telefonních seznamů s výjimkou New Yorku, kde prý stačil adresář Manhattanu. I když měl ve velké oblibě a vážnosti jazzové pianisty jako Arta Tatuma nebo Teddyho Wilsona, vytvořil si coby pianista výjimečný styl, který připomínal zvuk celého orchestru.

„Je tam těch 88 kláves," řekl jednou Garner, když vysvětlil své nutkání, aby jeho nástroj zněl jako celý band. Disponoval mimořádnou hudební i zvukovou pamětí. Jednou byl Garner na vystoupení ruského virtuózního klavíristy Emila Gilelse v Carnegie Hall, spěchal do svého nedalekého bytu a přehrál velkou část koncertu zpaměti.

Jako autor se Erroll Garner proslavil skladbou Místy, snad nejkrásnější jazzovou baladou vůbec. Byl k jejímu napsání inspirován k při letu ze San Francisca do Chicaga, který poznamenala bouřka. Když letadlo klesalo na letiště O'Hare, Garner se podíval oknem a viděl duhu zářící přes mlžný opar, a už v duchu skládal "Misty" a na kolenou udeřil do pomyslných kláves klavíru, zatímco si broukal zárodek melodie, což způsobilo, že jeho soused v letadle přivolal letušku, aby pomohla podle něj nemocnému Garnerovi.

V pořadu zahrajeme zamlženou Místy, kterážto skladba se dočkala i úspěšných vokálních zpracování Johnnyho Mathise a Sarah Vaughan, z původní verze pianisty Errolla Garnera a jeho tria z roku 1954. Básník jazzového piana Erroll Garner skonal druhého ledna roku 1977 v pouhých 55 letech.

Kromě Errolla Garnera při pohledu do kalendáře připomeneme 95 let od narození velkého českého swingaře Ferdinanda Havlíka a sedmdesátiny hvězdné zpěvačky Cyndi Lauper s jejími jazzovými a bluesovými přesahy.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio