Až tři litry piva a litr vína k tomu. Tolik dostal na den rožmberský zaměstnanec

30. září 2017

Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově pokračují v sobotu 30. září ochutnávkou vín. Zatímco náměstí Svornosti ožívá řemeslnickým jarmarkem a na pódiu tu vrcholí Mezinárodní folklórní festival, za vínem můžete vyrazit do klášterních zahrad.

Návštěvníci Českého Krumlova se s vínem setkali už na svatého Václava, ale to museli deset metrů pod zem do sklepů přímo na zámku.

Hluboké a chladné sklepy nechali na Krumlově už koncem 16. století vyhloubit Rožmberkové. „Už tenkrát sloužil tento sklep pouze pro uchování vína,“ připomněl Pavel Fučík ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, který vede ochutnávky.

Detailní přehled o spotřebě vína v dobách renesance má kastelán Pavel Slavko. „Informace o týdenních deputátech, to znamená týdenním rozpisu stravy, kterou dostával každý rožmberský zaměstnanec, jsou pro nás nesmírně zajímavé. Denně to činilo jeden až tři litry piva, to ale bylo slabší než dnes, a půl až litr vína,“ uvedl.

Víno se do Českého Krumlova dováželo hlavně z Horního Rakouska, vzácná vína potom z Itálie, Portugalska a Španělska. „To ale byly spíš vinné likéry k panskému stolu. Pro běžnou denní konzumaci se nejvíce vína vozilo z Horního Rakouska, a to 10 až 40 tisíc litrů za rok,“ upřesnil Pavel Slavko.

Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově pokračují v sobotu odpoledne ochutnávkou vín v klášterních zahradách. Organizátor Pavel Fučík slibuje na 80 druhů vín z různých oblastí střední Evropy. „Chceme využít těchto krásných zahrad, kde jsou i první krumlovské vinice. Aby to nebylo jen o pivu, chceme přinést také vinnou kulturu,“ řekl.

Víno se podle něj hodnotí třemi smysly. „Nejprve zrakem, podívat se na víno, jestli je čiré, jestli barva působí dobře. Pak se přivoní, nejdřív bez toho, že by se sklenicí zatočilo, potom se víno roztočí ve sklenici, čímž se to aroma otevře, a přičichne se znova, aroma je výraznější. Následuje samotné pití, ale před polknutím se má víno poválet po všech částech úst, protože v každé části jsou jiné chuťové buňky,“ vysvětlil.

Ochutnávat vína v klášterních zahradách v Českém Krumlově můžete až do 22 hodin.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio