Až do vysokého věku člověka udrží ve formě poesie

13. leden 2013

Mezi nejstaršími lidmi lze najít inspiraci a příklady aktivního životního stylu. Samozřejmě tu není řeč o sportovních výkonech, ale svěžesti a čilosti ducha.

K tématu stáří mne na začátku roku přivedl prostý statistický údaj. Podle úřadů, konkrétně České správy sociálního zabezpečení totiž u nás přibývá stoletých. Lidí s tříčíslicovým věkem dnes v Česku žije dobrých jedenáct set. Přesně 1103. To je alespoň lednový tedy zatím nejčerstvější údaj. Pro srovnání. Ještě předloni bylo sto a víceletých obyvatel jen devět stovek. Asi nikoho nepřekvapí, že dlouhověkost je zatím výsadou žen, které možná umějí zdravěji žít, než muži. I v jižních Čechách platí tuhý nepoměr mezi stařečky a stařenkami, osm ku osmatřiceti.

Jako poslední rozšířila řady stoletých Jihočešek paní Marie Vondrová, která se narodila 30. prosince roku 1912 v Lékařově Lhotě u Sedlce. Dnes žije v Domově pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích. V jiném českobudějovickém domově seniorů jsem se seznámil s Libuší Kolářovou, která mne doslova ohromila svou geniální pamětí.

Sedmaosmdesátiletá Libuše Kolářová odmalička miluje poezii. Díky své mamince, která dětem od rána do večera zpívala a přednášela říkanky i dlouhé vznešené básně, si Libuše přednes a ušlechtilou podobu mateřského jazyka zamilovala.

I ve svém pokročilém věku umí Libuše Kolářová z paměti recitovat desítky básní. A nejen těch, co si pamatuje z dětství. Čas od času přidá nový kus do svého repertoáru. I když učení novým básničkám už prý nejde tak hladce. Příznakům stáří se totiž úplně vyhnout nedá, a tak je prý pro Libuši největší problém vzpomenout si na to, co měla včera k obědu.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.