Autor filmového Vetřelce, švýcarský umělec H. R. Giger, má velkou výstavu v Hluboké nad Vltavou

10. červen 2023 08:17

Modely Vetřelce, vesmírných lodí, ale i obrazy plné fantaskních výjevů zaplnily zámeckou jízdárnu v Hluboké nad Vltavou. Alšova jihočeská galerie představuje dílo švýcarského umělce H. R. Gigera. Návštěvníci na výstavě s názvem Metamorphoses uvidí i sérii Necronomicon, díky které vznikl kultovní film.

„Nacházíme se u plastiky Biomechanoid. Na základě této sochy oslovil režisér Ridley Scott ke spolupráci na filmu Vetřelec právě H. R. Gigera,“ ukazuje v první části expozice Paulina Skavova z Alšovy jihočeské galerie.

Následují typické výjevy biomechanického surrealismu. „V tomto dark roomu za závěsem vyprávíme příběh. Máme tady vstup – život, cestu mága a smrt. Původně Giger tento obraz zamýšlel jako takovou kostku,“ popisuje další dílo Paulina Skavova.

H. R. Giger bývá označován za největšího vizionáře mezi umělci 20. století. Stylově vyšel ze surrealismu, jehož formu naplnil postkatastrofickou skepsí i existencialismem, který přinesly obě světové války. Výstava Metamorphoses představuje jeho tvorbu v co nejširším kontextu. Vystavené jsou kresby, airbrushové obrazy a plastiky.

Největším lákadlem bude pro většinu návštěvníků asi část s motivy ze slavného Vetřelce. „Máme tu jednotlivé etapy vývoje Vetřelce od líhně, záznam lodi a čtyři obrazy, jsou to téměř storyboardy k filmu. Myslím, že někteří nadšenci to v tom i rozeznají,“ dodává Paulina Skavova.

Expozice představuje třeba i nábytek, který H. R. Giger navrhl, nebo stojan na mikrofon pro zpěváka kapely Korn. Na konci dojdou návštěvníci k modelu opuštěné vesmírné lodi, která opět odkazuje k Vetřelci.

Čtěte také

Název výstavy Metamorphoses, tedy Proměny, představuje nejen vlastní umělcovu různorodou tvorbu, ale také jeho kresby, které jako ctitel Franze Kafky vytvořil na základě slavné povídky Proměna. H. R. Giger byl velkým ctitelem českoněmecké literární scény a kromě Kafky byl fascinován magickým světem Gustava Meyrinka.

Na výstavě v Hluboké nad Vltavou se podílel i David Jahn, který s H. R. Gigerem osobně spolupracoval. „Giger by byl z této výstavy nadšený, protože je to vkusně poskládané, je to chronologický průřez jeho tvorbou a jsou tu věci, které jsem neviděl na žádné jiné výstavě,“ komentuje.

Podle ředitele Alšovy jihočeské galerie Aleše Seiferta jde o jednu z největších výstav H. R. Gigera ve střední Evropě. „Alšovka má v letošním roce sedmdesátiny a my jsme dlouho přemýšleli, čím je oslavíme. Nechtěli jsme vytahovat věci z naší surrealistické sbírky, ale hledali jsme jiné možnosti. Tou, která se nám nabídla, byl biomechanický surrealismus,“ říká.

Výstava Metamorphoses potrvá v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou do 19. listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související