Automobilovou i leteckou dopravu řešili ministři a premiér při návštěvě jižních Čech

6. červen 2018 10:30

Dálnice D3, českobudějovické letiště, vlakové nádraží nebo Holašovice. Na tato místa zamířili členové vlády v demisi v čele s premiérem Andrejem Babišem při jejich výjezdu do Jihočeského kraje.

Návštěva začala na rozestavěném úseku dálnice D3. Andrej Babiš slíbil propojení Prahy s rakouskými hranicemi do roku 2025.

Zajímal se i o železniční nebo leteckou dopravu. Řediteli českobudějovického letiště Ladislavu Ondřichovi slíbil podporu. Pokud by provoz na jihočeském letišti řídil stejně jako v Praze, Brně nebo Ostravě státní podnik Řízení letového provozu, letišti by to pomohlo. „Budeme jednat s leteckými dopravci a tam je to samozřejmě velkou pozitivní pákou pro nás,“ potvrdil Ladislav Odřich.

Vláda by podle premiéra Andreje Babiše měla letiště v Plané u Českých Budějovic podporovat i proto, že může pomoci cestovnímu ruchu v regionu. Cestovat by na něj mohli například turisté, kteří míří do Českého Krumlova.

Toto město se při jihočeské návštěvě vlády skloňovalo několikrát. Starosta Dalibor Carda požádal vládu, aby se vložila do problému otáčivého hlediště.

To Andrej Babiš sice odmítl, ale souhlasil s hejtmankou Ivanou Stráskou, která prosazuje ponechat otáčivé hlediště na svém místě v zahradě krumlovského zámku. „Spíš je potřeba investovat do té točny a zázemí pro umělce než kupovat Kvítkův dvůr a investovat tam velké sumy,“ uvedl premiér.

Andrej Babiš na jihu Čech: Nemyslím si, že by stát měl zasáhnout do problému otáčivého hlediště

Andrej Babiš se členy vlády navštívil také stavbu dálnice D3

Celé úterý tráví vláda v demisi na výjezdním zasedání v Jihočeském kraji. Kromě dopravy řeší i vznik nové lékařské fakulty, osud heliportu letecké záchranné služby nebo opravu nádraží v Českých Budějovicích.

Zcela opačného názoru je ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. „Přesun a výstavba úplně nové scény s moderním zázemím pro diváky i herce by samozřejmě byly řešením. Tím, že budeme mít ten pozemek, by se to mohlo přesunout právě do těchto míst vedle Kvítkova dvora,“ řekl.

Návštěvu vlády v demisi v Jihočeském kraji provázely i protesty jejích odpůrců. Nejbouřlivější byly na závěr dne při setkání s občany v kulturním domě Slavie v Českých Budějovicích.

autor: hoch
Spustit audio